Hitler e impotent si dependent de droguri, iar premierul britanic este un somer judecat pentru crime de razboi. Astfel de personaje se infiltreaza pe micile si marile ecrane in 2007.

Ieri si-a avut premiera in Germania lungmetrajul „Mein Führer: The Truly Truest Truth about Adolf Hitler", un film indelung boicotat de Consiliul Central al Evreilor din Germania deoarece il prezinta pe dictator in varii ipostaze comice: jucindu-se cu „flota" in cada de baie sau incapabil sa tina un discurs, deoarece frizerul i-a tuns din greseala mustata. Potrivit publicatiei „The Guardian", filmul incepe in decembrie 1944, cind capitala e in ruine, iar Hitler, prea deprimat pentru a tine mult asteptatul discurs catre poporul sau.

Oedip explica totul

Pe linga faptul ca e impotent si dependent de droguri, Hitler este aratat ca tinjind dupa dragoste paterna in noua pelicula regizata de Dani Levy. Acesta, a carui mama a fost scoasa din Germania nazista si adusa in Elvetia pe cind avea 12 ani, locuieste acum la Berlin. Cineastul crede ca nemtii sint gata sa rida de „figura patetica, ridicola, care inspira mila" a dictatorului. „Mein Führer: The Truly Truest Truth about Adolf Hitler" este primul lungmetraj german care il ia pe liderul nazist in tarbaca, urmind astfel directia stabilita de Charlie Chaplin, Ernst Lubitsch si de Mel Brooks. Britanicii isi pun insa problema daca sint sau nu gata sa rida de „batrinetile" actualului lor premier, asa cum sint ele portretizate in drama comica „The Trial of Tony Blair", care va fi difuzata pe 18 ianuarie in Marea Britanie, pe canalul digital More4. Actiunea filmului demareaza in 2010: Bush e la dezalcoolizare, Hillary Clinton conduce SUA, iar, peste Ocean, Gordon Brown, actualul ministru de finante al lui Blair, ocupa Downing nr. 10. Un Blair catolic, ale carui incercari de a-si gasi o slujba sint ridiculizate („M-a sunat Bill Gates? Dar Kevin Spacey? Bono?"), trebuie sa se apere la Haga, acuzat fiind ca a comis crime de razboi, dar filmul nu detaliaza procesul. Cireasa de pe tortul scenaristului Alistair Beaton este poanta cu intentia premierul de a infiinta o fundatie si e scrisa cu luni inainte ca Blair sa isi anunte oficial acest proiect. Umorul urmeaza linia seaca tipica Albionului: „Ce am realizat in timpul guvernarii mele?", isi intreaba Blair sotia, care ii da replica: „Iti fac un ceai".

Imam local

Nici canadienii nu se lasa mai prejos, declansind sitcomul „Little Mosque on the Prairie", care insa nu prezinta satiric nume mari ale politicii internationale. Urmeaza destinul unui imam canadian - o exceptie, explica scenarista si realizatoarea Zarqa Nawaz, deoarece imamii sint in mod traditional „importati" de peste hotare - mutat din metropola in oraselul Mercy, cu 10.000 de suflete.

Protagonistul se confrunta cu musulmanii conservatori, dar si cu spectrul predecesorului, ale carui predici infierau frecvent serialul „Neveste disperate".

Mai multe imagini din lungmetrajul: „Mein Führer: The Truly Truest Truth about Adolf Hitler" - (Galerie foto)