Urmatorul autor din „Colectia Cotidianul" este si primul scriitor din Orient pe care-l publicam: Junichiro Tanizaki, una dintre cele mai importante figuri literare postbelice in tara sa.

Cel care avea sa devina mai tirziu un autor emblematic al Japoniei postbelice s-a nascut in 1886, intr-un district comerical din centrul Tokyo-ului, intr-o familie de negustori care duceau o viata mai mult decit comoda. Bunicul sau fondase o tipografie si un portret al sau, de dimensiuni mai mari decit cele naturale, atirna, se pare, in casa pe vremea cind Junichiro era copil. Parintii i-au dat o educatie traditionala si potrivita clasei sociale din care faceau parte, ducindu-l, de cind era mic, la spectacolele de teatru in stil japonez pentru care Tanizaki avea sa dezvolte o adevarata pasiune. A terminat studiile in 1910 si, tot atunci, a publicat prima si una dintre cele mai bune nuvele ale sale, „Autorul de tatuaje". In tinerete a dus o viata boema, caracterizata de optiuni uneori ostentativ prooccidentale si de o ruptura fata de educatia primita acasa. O vreme a locuit la Yokohama (cartierul din Tokyo unde stateau strainii), intr-o casa construita si amenajata in stil european - ceea ce era, in epoca respectiva, o raritate. Pasiunea sa pentru literatura din vest si pentru modernitate a devenit oarecum mai moderata spre maturitate, un rol important in aceasta schimbare de atitudine jucindu-l cutremurul devastator din 1923, care i-a distrus lui Tanizaki locuinta din Tokyo. Parasindu-si nevasta si copilul, scriitorul se muta la Kyoto si incepe sa fie din nou interesat de literatura autohtona. Din acea perioada dateaza si cele mai de succes romane ale sale. Urmeaza o perioada de tacere, motivata de ascensiunea regimului militarist in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa restabilirea unei orinduiri democratice, faima lui Tanizaki creste exponential, scriitorul fiind considerat, in ultimii sai ani, cel mai important autor japonez in viata. Tanizaki moare in 1965, in apropiere de Tokyo.

Citeste mai mult:

Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!