Nou-nascutii care vin pe lume prin cezariana planificata sint expusi riscului de a avea nevoie de asistenta medicala de terapie intensiva din cauza afectiunilor pulmonare, comparativ cu cei care se nasc pe cale naturala, chiar daca si aceasta nastere este planificata, potrivit Reuters.

Oamenii de stiinta americani au examinat rezultatele nasterilor timp de sase luni. Din 18.653 de nasteri, 17.828 au fost planificate pe cale naturala si 825 au fost programate prin cezariana. Rata de transfer la sectia de neonatal a fost de 5,2 la suta pentru nasterile vaginale planificate, semnificativ mai scazuta decit 9,2 la suta pentru nasterile programate prin cezariana.

Afectiunile pulmonare, care de regula reprezinta cea mai frecventa problema a copiilor care nu se nasc la termen, au fost de asemenea mai scazute in cazul nasterilor vaginale planificate, de 0,8 la suta, fata de 1,6 la suta in cazul celor prin cezariana. Nu a fost observata insa nici o diferenta intre cele doua modalitati de nastere in privinta scorului Apgar inregistrat sau in ceea ce priveste simptomele neurologice.

Cit mai aproape de termen

Totusi, cind se programeaza o nastere prin cezariana, operatia trebuie efectuata cit mai aproape de termenul nasterii, au subliniat autorii studiului.