Cisco Systems a dat in judecata Apple Computer pentru folosirea numelui iPhone, marca pe care sustine ca o detine si o foloseste din anul 2000.

Cisco Systems a anuntat ca da in judecata Apple Computer la un tribunal federal american, pentru folosirea numelui iPhone care ar constitui o violare a drepturilor pentru o marca inregistrata.

Apple a lansat marti, in cadrul Macworld in San Francisco, noul sau dispozitiv sub numele de iPhone - telefon mobil care permite navigarea pe Internet, avind player audio si camera foto.

In urma acestei lansari, Cisco a declarat ca a sperat sa rezolve problema pe cale amiabila, in urma negocierilor, pina marti. Apple a raspuns la acest anunt numind procesul „prostesc" si inregistrarea marcii de catre Cisco „lipsita de substanta, in cel mai bun caz".

„Credem ca procesul pentru marca inregistrata este prostesc. Exista deja mai multe companii care folosesc numele iPhone pentru produse Voice Over Internet Protocol (VOIP - n.r.)", a declarat Alan Hely, purtator de cuvint al Apple, citat de BBC.

Apple are incredere

„Sintem prima companie care a folosit vreodata numele iPhone pentru un telefon mobil, iar daca Cisco doreste sa conteste acest lucru, sintem extrem de increzatori ca vom invinge", a adaugat purtatorul de cuvint al Apple.

Cisco detine marca iPhone din anul 2000 si a declarat ca a crezut ca Apple va fi de acord cu o declaratie publica privind aceasta marca.

„Cisco a intrat in negocieri cu Apple cu buna-credinta, dupa ce Apple a cerut in mod repetat permisiunea pentru a folosi numele iPhone, care apartine Cisco", a declarat Mark Chandler, vicepresedinte si consilier al Cisco.

Compania a preluat numele o data cu achizitionarea Infogear Technology in 2000, firma avind acest nume inregistrat la vremea respectiva. Mai mult, Infogear ar fi folosit in trecut acest nume timp de mai multi ani, afirma Cisco.

Producatorul de echipamente de retea Cisco a mai declarat ca urmareste sa opreasca Apple sa „incalce drepturile la marca inregistrata si sa o copieze si sa o foloseasca cu buna stiinta".

Nu o fac pentru bani

„Aceasta problema nu priveste banii si nici macar telefonul in sine; priveste obligatia Cisco de a-si proteja marca inregistrata in fata acestei situatii, in care Apple o foloseste fara permisiunea noastra", a precizat John Noh, purtator de cuvint al Cisco.

Divizia Linksys a Cisco foloseste marca de la inceputul anului 2006, iar in decembrie a lansat propriul telefon capabil sa se conecteze la Internet, numit iPhone.

Lansarea telefonului Apple a fost indelung asteptata in lumea telecomunicatiilor, iar Steve Jobs, directorul executiv al companiei, spune ca aparatul va revolutiona acest sector.

Actiunile Apple, care crescusera marti cu 8%, dupa anunt, au scazut ieri cu 1,3% in cadrul primelor ore ale sedintei de tranzactionare.