De la jumatatea acestei luni, comerciantii vor putea scapa de stocuri reducind preturile. Magazinele au luat-o insa inaintea legii, oferind promotii. Ieftinirile ajung pina la 70%.

Din 15 ianuarie incepe goana dupa marfurile la pret redus. Conform legii, incepind cu jumatatea acestei luni, comerciantii pot organiza vinzari de soldare la produsele specifice sezonului de toamna-iarna. Mare parte din magazine si-au facut deja calculele. „In toate magazinele Elmec Romania, incepind cu 15 ianuarie, vom initia vinzari promotionale (pentru reducerea stocurilor - n.red). In acest fel, toate produsele marca Nike, Miss Sixty, Energie, Calvin Klein Jeans, Marlboro Classic, Replay, Converse, Camper, Polo Ralph Lauren, Paul Frank, Dockers’, Killah vor putea fi achizitionate la preturi avantajoase, promotiile fiind pina la 40%", ne-au declarat reprezentantii Elmec. Magazinele Elmec Romania din Bucuresti si din intreaga tara cuprind atit magazine exclusive monobrand Nike, Camper, Calvin Klein Jeans, Converse, Miss Sixty/Energie, cit si magazine multibrand grupate sub conceptul Famous Brands si Famous Brands Only Shoes. Reduceri se anunta la toti jucatorii importanti din industria de retail.

Sezonul debuteaza cu promotii

De altfel, profitind de posibilitatea de a face promotii, magazinele de firma au inceput inca din primele zile ale lunii sa scape de marfa din toamna, afisind reduceri de pret cu pina la 70%. Tina R, Steilmann, Musette, House of Art sau Leonardo sint doar citiva dintre comerciantii care au organizat deja promotii, urmind ca, dupa 15, sa se organizeze si vinzari de soldare.

Se ieftineste si hipermarketul

In preturi vor lovi puternic si hipermarketurile astfel incit, profitind de perioada, se vor ieftini chiar si DVD-urile sau micul mobilier. „Intre 15.01 si 28.02 avem solduri la departamentul textile, cu toate produsele soldate la 50%. In plus, tot incepind cu 15.01 se vor ieftini, in functie de marfa, aproximativ 8.000 de produse ale departamentului bazar (articole de menaj, ferometalice, amenajarea casei, jucarii, articole de papetarie, librarie, biciclete, bagaje, articole de sport, CD-uri, DVD-uri cu filme, muzica, articole de gradinarit, mic mobilier).

„In principal se vor face reduceri de pret la produsele non-food. Reducerile pot ajunge la anumite produse pina la 60%", ne-au declarat si reprezentantii Kaufland.

Si in magazinele Spar ar putea exista reduceri de pret si aceasta mai ales in centrul din Tirgu-Mures. Reprezentantii companiei ne-au declarat ca nu s-au stabilit inca listele de preturi, dar, avind in vedere ca in celelate orase magazinul comercializeaza cu preponderenta alimente, nu se prea poate vorbi despre solduri.

Discounterii nu au solduri. Doar reduceri

In timp ce hipermarketurile anunta mari reduceri de preturi in perioada de soldare, discounterii sustin ca la ei acest tip de politica de pret se practica pe toata perioada anului si nu exista stocuri. „Conceptul de discounter implica o sortimentatie si o politica de preturi reduse permanent, astfel incit nu detinem stocuri care sa necesite lichidare la incheierea sezoanelor. Noi ne adaptam oferta de articole nealimentare la fiecare doua saptamini, si atunci avem mereu oferte speciale in magazine, care se epuizeaza prin rotatie, in functie de sezoanele in care ne aflam", ne-a declarat Rainer Exel, director general al MiniMAX Discount.

Ce spune legea Potrivit legii, vinzarile de soldare reprezinta orice vinzare precedata sau insotita de publicitate si anuntata sub denumirea de soldare, sold, soldari si care, prin reducerea de preturi, are ca scop vinzarea accelerata a stocurilor de marfuri sezoniere dintr-o structura de vinzare cu amanuntul. Proprietarii magazinelor sint obligati sa informeze primaria din zona in care isi desfasoara activitatea despre perioada in care efectueaza vinzarile de soldare, cu cel putin 15 zile inainte.