Toate costurile generate de tratarea si eliminarea nepoluanta a deseurilor de echipamentele electrice si electronice (DEEE) variaza intre 3 si 21 de dolari, a declarat Elena Dumitru, director in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Ea a
Toate costurile generate de tratarea si eliminarea nepoluanta a deseurilor de echipamentele electrice si electronice (DEEE) variaza intre 3 si 21 de dolari, a declarat Elena Dumitru, director in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Ea a precizat ca ministerul a comandat un studiu la un institut de specialitate care sa calculeze toate costurile impuse de colectarea selectiva a DEEE, studiu care va sta la baza unei metodologii ce va fi aplicata pentru stabilirea "taxei vizibile" pentru reciclarea aparatelor electrice, electronice si IT&C. "Cele mai mici costuri au rezultat pentru colectarea si reciclarea imprimantelor si a cafetierelor, iar cele mai mari pentru frigidere", a spus Dumitru. Oficialul MMGA a adaugat ca aceste costuri vor varia si pentru acelasi produs, pentru ca se iau in calcul costurile pentru dezmembrarea produsului. "De aceea, producatorii, inca din faza de proiectare, trebuie sa conceapa produse care sa fie cat mai usor de dezmembrat", a spus Dumitru. Ea a declarat ca pe 11 ianuarie va debuta un proiect de Asistenta tehnica, finantat prin fonduri Phare, care va viza definitivarea taxei de reciclare. Elena Dumitru a precizat ca producatorii sau sistemele colective ce se ocupa de recuperarea DEEE (n.r. - prin producatori se inteleg toti cei care pun pe piata produse electrice si electronice, inclusiv importatori si dealeri), pentru a introduce "taxa vizibila", trebuie sa ai ba un bussines-plan aprobat de MMGA. "In acest fel, MMGA se asigura ca acestia nu introduc taxe prea mari, nefundamentate economic", a spus oficialul MMGA. Potrivit legislatiei in vigoare, in 2007 trebuie sa se recupereze 3 kg/locuitor de DEEE, fondurile necesare pentru colectarea selectiva fiind asigurate prin "taxa de reciclare". Aceasta taxa este separata de pretul platit la achizitionarea oricarui produs electric sau electronic. Pana acum, producatorii au avansat mai multe valori pentru "taxa vizibila", varianta guvernamentala fiind mai ieftina. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.