Taxa pe prima inmatriculare este prima coliziune de dupa aderare intre Ministerul Finantelor roman si Comisia Europeana.

Comisia Europeana a confirmat oficial ca va constringe autoritatile romane sa retraga taxa pe prima inmatriculare a autovehiculelor. De acelasi tratament vor beneficia si Ungaria, si Polonia.

Vladescu se tine tare

Nici o notificare oficiala din partea Comisiei Europene nu a fost insa trimisa Ministerului Finantelor in ceea ce priveste introducerea taxei speciale de prima inmatriculare. „Dupa ce primim o notificare oficiala, daca o primim, incep negocierile cu cei de la Comisie. Noi punem pe masa argumentele in sprijinul taxei de prima inmatriculare, iar ei isi spun punctul de vedere. Daca nu se ajunge la o intelegere, abia apoi se merge la Curtea Europeana de Justitie. Tot acest proces, pina la instanta, poate dura intre sase luni si un an", ne-au declarat surse din Ministerul Finantelor.

Taxa speciala de prima inmatriculare a unui autovehicul nou sau rulat, produs in strainatate sau in Romania, variaza de la citeva zeci de euro si poate ajunge la 7.000 de euro.

Bruxelles-ul avertizase Romania inainte de aderare

Ultimul raport de evaluare al Comisiei Europene avertiza ca taxa de prima inmatriculare este neconforma cu legislatia europeana: „Codul fiscal a introdus reglementari privind impozitul pe autovehicule, care este incompatibil cu Tratatul CE si cu jurisprudenta Curtii Europene de Justitie", specifica documentul. „Taxa auto este incompatibila cu articolul 90 al Tratatului European, dar Comisia Europeana asteapta ca Romania sa schimbe legislatia in acest sens", a declarat Maria Assimakopoulou, purtatorul de cuvint al comisarului european pentru Taxe si Uniune Vamala, pentru NewsIn. Nu a fost insa cazul ca executivul european sa se sesizeze, intrucit Romania de-abia a devenit membru al UE si ii lasa timpul sa mai faca schimbari de legislatie incompatibile cu prevederile europene din domeniu, a precizat Assimakopoulou. Daca insa modificarile nu vor avea loc, atunci va incepe o „procedura de infringement". Aceasta consta in trimiterea unor scrisori de avertizare Guvernului de la Bucuresti si va astepta doua luni ca acesta sa ia masuri. Daca dupa aceasta perioada de timp taxa nu este scoasa din legislatie, Comisia trimite un alt document - reason of opinion - in care explica de ce prevederea respectiva este in contradictie cu cele stipulate la nivel comunitar si ce anume si cum trebuie schimbat. Autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie alte doua luni pentru a se conforma cerintelor europene.