Exportul a fost 23,8 miliarde euro, in crestere cu 16,7%, iar importul a insumat 36,67 miliarde euro, in crestere cu 24,5%. "Exportul, in noiembrie 2006, a inregistrat cel mai inalt nivel lunar din ultimii 16 ani, atingand valoarea de 2,45 miliarde e
Exportul a fost 23,8 miliarde euro, in crestere cu 16,7%, iar importul a insumat 36,67 miliarde euro, in crestere cu 24,5%. "Exportul, in noiembrie 2006, a inregistrat cel mai inalt nivel lunar din ultimii 16 ani, atingand valoarea de 2,45 miliarde euro, mai mare cu 116 milioane fata de recordul anterior, din luna martie 2006, respectiv de 2,33 miliarde euro", a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert. "Cresterea mai accentuata a importului decat cea a exportului a generat cresterea deficitului balantei comerciale. Structura deficitului releva, insa, ca acesta se localizeaza, cu precadere, la bunuri pentru aprovizionarea industriei si la bunuri de capital care au sustinut procesele de restructurare, modernizare si crestere a economiei din aceasta perioada, potential generatoare de dezvoltare, export si noi locuri de munca", a mai spus Winkler. Cresterea preturilor la produse energetice (carbune, titei, gaze) din anul 2006 a influentat valoarea importului la aceste produse, reflectata de cresterea valorii medii unitare la importul acestor produse cu 6,2%, in intervalul de 11 luni din 2006, fata de perioada similara a anului anterior. Pe de alta parte, aprecierea cursului de schimb al leului a afectat competitivitatea externa prin diminuarea unor avantaje comparative la produsele romanesti pe pietele externe si stimularea cererii pentru importuri care au devenit mai ieftine. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.