Cu 500 sau 600 de dolari, in functie de memoria de patru sau opt GB, oricine poate fi fericitul posesor al unui iPhone, incepind din iunie.

Steve Jobs, director executiv al Apple, a anuntat ieri, in sfirsit, in cadrul Macworld (in San Francisco, California), aparatul care a stirnit nenumarate controverse si zvonuri: iPhone.

Acesta este, in egala masura, un telefon mobil, un PDA care permite navigarea pe Internet, un player audio si un aparat foto, iar Steve Jobs este de parere ca „va reinventa lumea telecomunicatiilor" si ca va depasi lejer generatia actuala de telefoane inteligente, care, dupa parerea sa, sint greu de utilizat.

Presedintele Apple s-a tinut, in cadrul prezentarii sale, de glume: dupa ce a aratat audientei ca poate folosi Google Maps pe iPhone, a cautat cea mai apropiata cafenea Starbucks, unde a sunat si a cerut, in gluma, 4.000 de cafele cu lapte, dupa care a inchis rapid.

Tastatura traditionala a fost inlocuita la iPhone cu un ecran sensibil (touch-screen), care ocupa cea mai mare parte a aparatului, iar mesajele vocale pot fi ascultate in orice ordine doreste utilizatorul, nu doar in cea a primirii lor.

Telefonul va fi lansat in luna iunie, iar in Statele Unite, un model cu o memorie de patru GB va costa 499 de dolari, cu conditia unui abonament de doi ani in reteaua de telefonie Cingular, in timp ce modelul de opt GB se va vinde pentru 599 de dolari.

Precum playerul iPod, telefoanele iPhone se vor sincroniza automat cu software-ul iTunes pentru a permite descarcarea de melodii, videoclipuri sau fotografii.

Actiunile Apple au crescut marti cu 8,3%, in timp ce titlurile rivalelor s-au depreciat. Research In Motion (RIM), care produce BlackBerry Pearl, a suferit o scadere a valorii actiunilor sale de 7,9%, dupa anuntarea iPhone.

Bineinteles, are Mac OS X

Nokia, Sony si RIM produc deja telefoane care combina functiile pe care le va oferi iPhone, playere video si audio, browsere web si unelte e-mail. Cu toate acestea, analistii pietei de profil sint de parere ca publicul va accepta iPhone din acelasi motiv pentru care a imbratisat iPod-ul: usurinta in utilizare.

Printre celelalte caracteristici ale telefonului lansat de Apple, care au entuziasmat audienta prezenta la Macworld, se numara posibilitatea de a efectua conferinte telefonice. Modelul iPhone utilizeaza sistemul de operare Mac OS X, care permite navigarea pe Internet cu ajutorul browserului Safari, produs tot de Apple.

Fata de celelalte telefoane mobile dotate cu acces la Internet, modelul iPhone permite vizualizarea paginilor web intr-un mod asemanator felului in care acestea sint prezentate pe un model normal de monitor pentru calculator, ceea ce face lectura mult mai facila.

Modelul iPhone va fi comercializat in Europa, in al doilea trimestru al lui 2007, iar in Asia, la anul. Cu o piata mondiala estimata la 957 de milioane de telefoane mobile in 2006, directorul general al Apple a fixat drept obiectiv acapararea a 1% dintre vinzarile sectorului, lucru ce reprezinta aproximativ zece milioane de modele iPhone vindute pina in 2008.

Cu ce vine iPhone 1. Foloseste toata „fata" drept display, in lipsa butoanelor sau a tastaturii, printr-un ecran sensibil la atingere.

2. Ruleaza muzica de pe un hard de patru sau opt GB, volumul reducindu-se la zero cind primeste un apel.

3. Afiseaza fotografii vertical sau orizontal.

4. Ruleaza file video in stil cinematografic si „simte" automat cind este tinut vertical sau orizontal.

5. Detine conectivitate Wi-Fi si Bluetooth. Vine cu o casca Bluetooth.

6. Include gratuit servicii e-mail „push" tip BlackBerry, de la Yahoo!.