Guvernul a aprobat, la 22 decembrie 2006, infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), care s-a desfiintat. AN
Guvernul a aprobat, la 22 decembrie 2006, infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), care s-a desfiintat. ANRCTI se va afla in subordinea Guvernului, va fi finantata integral din venituri extrabugetare si va avea ca atributie fundamentala punerea in aplicare a politicii nationale in domeniul comunicatiilor electronice, al postei si tehnologiei informatiei
Ulterior, la 29 decembrie, premierul l-a numit in fruntea ANRCTI pe fostul presedintele ANRC, Dan Georgescu, care a ramas fara post dupa ce functia de presedinte a fost recastigata in instanta de Ion Smeeianu.
inalta Curte de Casatie si Justitie (iCCJ) a anulat, in 30 noiembrie, decizia premierului Tariceanu din 2005, privind demiterea lui Ion Smeeianu din functia de presedinte al ANRC. Instanta a dispus si reintegrarea in functie, detinuta in prezent de Dan Georgescu. Prin aceeasi sentinta, care anuleaza decizia premierului, instanta suprema a dispus reintegrarea lui Ion Smeeianu si obligarea paratului la plata salariului indexat, majorat si recalculat, ce i s-ar fi cuvenit incepand cu data de 4 martie 2005. Instanta a respins insa cererea lui Ion Smeeianu de a primi daune morale. Premierul Tariceanu l-a inlocuit pe Smeeianu cu Georgescu la conducerea ANRC. Ion Smeeianu detinea functia din anul 2002.
Consecutiv, conform hotararii Instantei Supreme, Smeeianu ar fi trebuit sa fie repus in fruntea ANRC, incepand cu 30 decembrie 2006 si sa isi primeasca restantele salariale. "Salariile restante inca nu mi-au fost platite si nu stiu daca o va mai face cineva", a declarat, joi, Smeeianu.
Un comunicat al Guvernului a motivat infiintarea ANRCTI sustinand ca ar asigura "armonizarea legislatiei nationale cu cea comunitara tinand cont de necesitatea reglementarii domeniului tehnologiei informatiilor, care este in stransa legatura cu domeniul comunicatiilor electronice si postei, dar si de stabilirea cadrului institutional de reglementare a transmisiilor de date".
Cu toate acestea, Ordonanta de urgenta nr.70 din 13 septembrie 2006 reglementeaza expres modificarea si completarea unor acte normative din domeniul comunicatiilor electronice si al serviciilor postale. Acest act normativ "a facut ultimele retusuri privind integrarea si armonizarea domeniului comunicatiilor de la noi cu cel european; de ce Guvernul nu a schimbat ANRC-ul atunci?", intreaba Smeeianu.
Una din prioritatile reformei institutionale a comunicatiilor pentru 2007 ar fi fost trecerea ANRC sub control parlamentar, spunea in decembrie 2006 Varujan Pambuccian, presedintele comisiei de comunicatii si tehnologia informatiei din Camera Deputatilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.