Autoritatile romane au solicitat omologilor ungari respectarea legislatiei europene la granita romano-ungara. Demersul a fost initiat la solicitarea Politiei de Frontiera dupa ce la vamile din Vest-ul tarii au fost inregistrate aglomeratii la iesirea
Autoritatile romane au solicitat omologilor ungari respectarea legislatiei europene la granita romano-ungara. Demersul a fost initiat la solicitarea Politiei de Frontiera dupa ce la vamile din Vest-ul tarii au fost inregistrate aglomeratii la iesirea din tara.
De la 1 ianuarie 2007, in punctele de trecere a frontierei (PTF) controlul se efectueaza dupa principiul european "one stop control", adica un singur control comun al vamesilor din cele doua tari. Conform acestui principiu, documentele sunt verificate, prima data, de catre organele de frontiera ale statului din care ies calatorii. Apoi, politistii de frontiera care efectueaza controlul pe sensul de iesire predau documentele de calatorie autoritatilor de frontiera ale statului in care intra, iar acestea verifica indeplinirea conditiilor de intrare, conform legislatiei proprii. La fel se intampla si la granita romano-bulgara. Numai ca, autoritatile vamale ungare au decis sa faca, in continuare, un control amanuntit al bagajelor romanilor care intra pe teritoriul statului vecin. Acest lucru, sustin autoritatile romane, contravine legislatiei europene in domeniu. Din cauza acestui "control amanuntit", dupa sarbatori s-au format cozi din zeci de masini la PTF Nadlac-Nagylak. Pana la rezolvarea acestei situatii, politistii de frontiera recomanda folosirea tuturor iesirilor din tara de la granita romano-maghiara. Traficul la granita cu Ungaria a crescut saptamana trecuta deoarece multi romani se reintorc la munca in strainatate, iar strainii care au petrecut sarbatorile la noi in tara se indreapta catre casa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.