Au aparut noi dovezi referitoare la acuzatiile aduse fostului ministru Seres in scandalul privatizarilor. Seres ii promitea lui Stancev exclusivitate pe informatii.

Rezolutia procurorilor din dosarul privatizarilor energetice aduce probe noi in presupusele relatii „nepotrivite" dintre membrii grupului Stancev si fostul ministru al Economiei si Comertului Ioan Codrut Seres. Din inregistrarile unor convorbiri venite ca probe noi reiese ca unul dintre consultantii implicati in privatizari era neincrezator in demnitarul roman, insa Stancev garanta pentru el.

Una din inregistrari se refera la privatizarea SNG Romgaz, unde consultantul care a cistigat licitatia a fost CSFB, reprezentata de Michal Susak, si el acuzat de tradare in dosar. Cel care se ocupa de „netezirea" relatiei dintre CSFB si autoritatile romane era, potrivit procurorilor, Stamen Stancev. Intr-o discutie telefonica din 27 iulie 2005, intre Stancev si Susak, primul face referire la ministru: „Am vorbit cu prietenul meu (…) pe care tu nu-l placi (…) despre Romgaz".

Motivul pentru care Susak nu-l „placea" pe Seres poate fi dedus din restul conversatiei, in care Stancev ii relateaza reprezentantului CSFB o discutie anterioara cu Seres: „Spune-mi daca ai vreun angajament! A spus: «Nu am nici un angajament», apoi l-am intrebat: Atunci, de ce vorbesti cu alti oameni? Daca vom lucra asa, atunci mai bine sa imi spui dinainte, deoarece nu este frumos". Convorbirile aduse ca probe de procurori dezvaluie si anumite neintelegeri legate de bani: „Eu i-am spus ca nici eu nu sint platit si trebuie sa vedem cum o sa rezolvam, pentru ca… Asteapta (n.r. - Seres) ceva si eu nu stiu ce sa fac. Asta este ceea ce nu imi place de fapt, dar, in rest, lucrurile le-a pus in miscare" – i-a spus Stancev lui Susak.

Seres „binecuvinta" aranjamentele

Cu toate acestea, procurorii au ajuns la concluzia ca relatiile lui Stamen Stancev cu ministrul Seres erau suficient de apropiate incit cei doi sa se intilneasca „practic la fiecare deplasare a cetateanului bulgar in Romania, in special in biroul ministrului de la Ministerul Economiei si Comertului", conform rezolutiei procurorilor. Anchetatorii mentioneaza situatii in care „Stamen Stancev si-a contactat partenerii de afaceri chiar in timpul acestor intilniri (cu ministrul), pentru a le da instructiuni adecvate in urma celor convenite cu demnitarul roman".

Stancev nu se multumea doar sa dea indicatii partenerilor sai de afaceri, dar ii spunea si ministrului ceea ce are de facut. In cazul privatizarii Termoelectrica de pilda, Stamen Stancev i-a spus lui Seres (conform unei alte inregistrari): „Trebuie sa ii spui lui Pop (directorul Termoelectrica) ca acestia (grupul CEZ) sint investitorii… tu o binecuvintezi si miine vin si incep negocierile". Iar Seres i-a raspuns: „Foarte bine atunci. Foarte bine. Sint incintat ca ai reusit sa aduci un investitor la Doicesti... Voi discuta cu domnul Pop sa ne punem de acord". Firma ceha CEZ si-a manifestat interesul pentru mai multe programe de modernizare a unor centrale din subordinea Termoelectrica.

Grupul CEZ este cunoscut si pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Electrica Oltenia SA.