Platformistii lui Stolojan s-au transformat in purtatori de cuvint ai PD. Toate temele de atac al democratilor la adresa PNL sint sustinute acum tot mai vehement de liderii viitorului PLD.

Alegeri anticipate, restructurarea Executivului, inlaturarea lui Tariceanu, Parlament unicameral, dezbatere privind republica parlamentara sau prezidentiala, colaborarea PNL cu PSD, temele predilecte ale democratilor in „batalia" cu PNL sint preluate in totalitate de platformisti, care ataca tot mai violent gruparea Tariceanu. Fata de lunile octombrie-noiembrie, nu mai sint scosi in fata Raluca Turcan, Cristian Boureanu si Valeriu Stoica, ostilitatile fiind conduse acum direct de Stolojan si de Flutur.

Stolojan vede merite doar la PD

In ultimele sale iesiri publice, Theodor Stolojan s-a referit in permanenta la restructurarea Guvernului. Un nou guvern, in viziunea sa, nu trebuie sa il mai aiba insa premier pe Tariceanu. Mai mult, Stolojan crede ca viitorul premier ar trebui sa fie de la PD. „Pentru mine, de exemplu, ar fi imposibil sa cooperez intr-un guvern cu un prim-ministru superficial", a declarat simbata Stolojan, in emisiunea „3x3", la Realitatea TV. Desi a admis ca „rezultatele economice (ale Guvernului - n.a.) sint incontestabile", Stolojan spune ca ele „tin foarte putin de activitatea dlui Tariceanu" si afirma ca meritele cele mai mari in procesul integrarii apartin exclusiv ministrilor Monica Macovei si Vasile Blaga. Liderul platformistilor mai sustine ca ar mai exista un motiv pentru care Tariceanu ar trebui sa se retraga, si anume faptul ca la ora actuala PD ar avea mai multi parlamentari, iar protocolul Aliantei D.A. prevede ca premierul este dat de partidul cu cei mai multi senatori si deputati. In replica, Norica Nicolai precizeaza ca protocolul Aliantei se refera la raportul parlamentar dintre PNL si PD, la momentul inceputului legislaturii, si nu la schimbarile care intervin pe parcurs. „Oricum, la ora actuala, PD nu are mai multi parlamentari decit PNL", a conchis Nicolai.

Flutur cere alegeri anticipate in iunie

Paralel, numarul doi din PLD, Gheorghe Flutur, declara la BBC ca, „in perioada urmatoare, Guvernul trebuie sa vina sa ia un vot de incredere in Parlament", argumentind cu faptul ca, prin retragerea PC de la guvernare, nu mai exista o majoritate care sa sustina Executivul. Tot Flutur mai spune, dupa ce arata ca bugetul pe 2007 a fost trecut si cu voturile PSD si PC, ca „exista un triunghi al complicitatii intre PNL, PSD si PC" si ca singura solutie viabila pentru tara ar fi „alegerile anticipate, care ar trebui sa aiba loc in iunie 2007". Adjunctul lui Stolojan mai adauga ca „trebuie sa ne dea de gindit faptul ca in ajun de Craciun, la Botosani, s-au dat bani pentru 34 de primarii PSD. Este un derapaj clar catre PSD".

Motreanu: Banii sint repartizati de dl Blaga

In replica la atacurile din acest weekend, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a venit cu urmatoarele precizari: „Dl Flutur ar fi trebuit sa stie ca PSD, alaturi de PRM, a votat impotriva bugetului pe 2007. In al doilea rind, faptul ca s-au dat bani la 34 de primarii PSD nu inseamna nici un derapaj al PNL catre PSD. Banii din fondurile de rezerva se dau prin hotarire de guvern, iar Guvernul este al tuturor romanilor, indiferent de ce primari sint condusi. Si noi, si PD faceam scandal intre 2001 si 2004 cind PSD dadea bani doar la propriii primari. In plus, majoritatea acestor bani, repartizarea lor este de apanajul ministerului condus de dl Blaga.

Decalogul „Sa traiti bine" PLD si-a lansat simbata la Botosani „Decalogul romanului european". Documentul a fost prezentat de Gheorghe Flutur in cadrul unei intilniri cu peste 100 de adepti si stipuleaza la primul punct ca „romanul trebuie sa fie liber - sa gindeasca, sa exprime si sa poata actiona fara restrictii".

In continuare, printre altele, se arata ca cetatenii tarii trebuie sa fie in siguranta, sa fie sanatosi, sa aiba unde si ce invata, sa aiba un trai decent si indestulat si sa devina cetateni europeni cu drepturi egale. „Este o creatie de grup", a spus fostul ministru al Agriculturii, care a evitat sa dea vreun nume de autor. La sfirsitul intrunirii, dupa ce liderul PLD a prezentat si ziaristilor creatia liberalo-democrata, simpatizantii de la Botosani s-au ingramadit sa ia cite un exemplar. „O sa-l invat daca-i nevoie" si „data viitoare cind vin or sa ne asculte", au fost citeva dintre glumele facute pe marginea decalogului. Gheorghe Flutur a anuntat la Botosani si citeva initiative legislative care vor fi sustinute de PLD si care au fost discutate „de principiu" si cu PD. Cea mai importanta dintre acestea: partidele sa fie obligate prin lege ca in campania electorala sa nominalizeze un candidat pentru functia de prim-ministru. (Sergiu BALASCAU)