Incapatinarea unui profesor din Tirgu-Mures a salvat peste 120.000 de elevi de la pericolul de a-si vedea pierdute studiile din cauza unei omisiuni din noul Cod rutier.

Profesorul Florin Oproiescu (foto), 50 de ani, directorul Grupului Scolar „Aurel Persu" din Tirgu-Mures, cu profil auto, a pornit de unul singur lupta cu Guvernul si e la un pas de a invinge: propunerile sale de modificare a noului Cod rutier au fost insusite de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

120.000 de victime

Primele pusee de tensiune le-a simtit Florin Oproiescu in august anul trecut, cind a aparut prima forma a noului Cod rutier. Codul nu continea prevederea potrivit careia elevii de la scolile profesionale auto pot dobindi permisul auto pentru categoriile C (camioane) si CE (camioane cu remorca), ci doar mentiunea ca, pentru aceste categorii, candidatii trebuie sa aiba minimum 21 de ani.

Abia in octombrie, cind nici regulamentul de aplicare a Codului rutier nu continea vreo exceptie care sa le inlesneasca elevilor, ca pina acum la noi si ca peste tot in Europa, sa dea examenul pentru C si CE, profesorul muresean a decis ca trebuie sa faca ceva. „Avem 700 de elevi care s-au inscris la noi sperind ca vor termina scoala, dupa trei ani, avind in buzunar permisul auto si pentru C si pentru CE. Noul Cod rutier nu le mai dadea sansa asta. Ei termina scoala la 18 ani, dar incep testele auto la 17, nu la 21. Situatia afecta toate cele 22 de grupuri scolare auto din tara, plus 120 de licee care au clasa cu profil auto, adica cel putin 120.000 de elevi".

Sansa Internetului

„Am luat de pe Internet Codul Rutier European si am tradus prevederile care se refereau la situatia noastra. Acolo spunea ca fac exceptie de la virsta de 21 de ani elevii care termina o scoala recunoscuta de stat si primesc un certificat de competenta". Dascalul a pornit lupta cu Guvernul pe doua cai. Pe de o parte, a trimis ministrului Blaga pozitia sa, insotindu-si argumentatia de Codul Rutier European. Pe de alta, a deschis proces Guvernului, actionindu-l in contencios la Curtea de Apel Mures. „Voiam sa evit sa fiu aminat pina la cine stie ce raspuns mi-ar fi dat". Intre timp, ministrul a gasit intemeiate observatiile profesorului si a dat dispozitie scrisa catre toate inspectoratele de politie sa nu interzica programarea pentru examene a elevilor, dat fiind ca legea va suferi modificari in curind.