Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a fost acuzat de presa britanica de favorizarea Frantei si a Germaniei in schimbul unui nou mandat la Bruxelles, in timp ce vicepresedintele Comisiei, GŁnter Verheugen (foto), a pus sub semnul intrebarii nevoia de a avea comisari europeni din partea tarilor mici, informeaza EUObserver. Masura nu ar afecta Romania, care este al saptelea stat ca marime din noua Uniune Europeana.
Vicepresedintele Comisiei Europene, GŁnter Verheugen, a pus sub semnul intrebarii nevoia de a avea comisari europeni din partea tarilor mici, informeaza EUObserver. Intr-un interviu acordat postului de televiziune german ZDF, Verheugen a sugerat ca tarile mici s-ar putea multumi cu posturi de comisari-adjuncti, aceasta propunere fiind facuta in contextul discutiilor pentru reformarea executivului comunitar.
"Un stat membru mic ar putea beneficia mai mult asigurand un comisar adjunct intr-un domeniu important decat furnizand un comisar care sa aiba de-a face cu un domeniu marginal. Avem nevoie de o comisie mica, eficienta si foarte competenta", a declarat Verheugen pentru ZDF.
Oficialul european a mai subliniat ca este nevoie in cadrul reformarii structurilor comunitare si de inlocuirea mecanismului pentru alegerea Comisiei Europene. Astfel, Verheugen a propus ca presedintele Comisiei sa nu mai fie propus de statele membre, ci sa fie ales de catre Parlamentul European, urmand sa reflecte astfel votul cetatenilor europeni. Noul presedinte al Comisiei ar urma sa isi aleaga singur echipa, care sa fie acceptata de votul Parlamentului European. "Un presedinte ales al Comisiei va fi destul de inteligent sa se asigure ca exista un echilibru geografic si politic", a adaugat Verheugen.
Proiectele lui Verheugen sunt foarte asemanatoare cu propunerile candidatului la presedintia franceza, Nicholas Saekozy, avansate la sfarsitul anului trecut.
Reactia poloneza
Comisia Europeana este divizata in privinta reformarii institutionale, comisarul polonez Danuta Hubner criticand virulent ideea omologului sau german Gunther Verheugen, potrivit caruia statele comunitare mici nu au nevoie de comisari cu drepturi depline, relateaza publicatia electronica EUObserver.
"Crearea a doua categorii de state comunitare si acceptarea dimensiunii drept criteriu, pe baza caruia un stat ar avea dreptul sa numeasca un comisar, sunt nefondate si, sincer, inacceptabile", a declarat ieri Hubner pentru agentia poloneza PAP.
Dezbaterea are loc inainte de tentativa UE de a revitaliza procesul de reformare institutionala in cursul acestui an, dar atribuirea comisarului roman a noului portofoliu pentru Multilingvism pare sa afecteze credibilitatea sistemului clasic de repartitie a posturilor de comisar fiecarui stat membru, deoarece majoritatea considera domeniul lui Leonard Orban drept unul neglijabil, comenteaza EUObserver.
Proportiile diferite ale statelor comunitare se reflecta doar in mecanismul "majoritatii calificate", care repartizeaza numarul de voturi in functie de populatiile statelor. La poli opusi se situeaza Germania cu 82,5 milioane de locuitori si Malta cu 400.000 de locuitori. Ideea ca statele mici nu sunt la fel de egale cu cele mari ramane un subiect tabu al politicii, fiecare capitala urmarind instalarea reprezentantului sau intr-o pozitie cat mai inalta pentru a apara prestigiul tarii si a obtine cat mai multe informatii interne.
Barroso, acuzat ca protejeaza statele mari
Financial Times relata la sfarsitul anului trecut ca Charlie McCreevy, comisarul european pentru Piata Interna si Servicii, l-a avertizat pe Barroso sa nu incheie acorduri cu state precum Franta si Germania, cu privire la reformele necesare liberalizarii economiilor acestora. De asemenea, comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, si cel pentru Concurenta, Neelie Kroes, l-au criticat pe Barroso, a precizat cotidianul citat. Publicatia a adaugat ca unii oficiali europeni considera ca Barroso incearca sa obtina sprijinul Frantei si Germaniei in vederea unui al doilea mandat al sau la conducerea comisiei, dupa ce primul se incheie in 2009. In replica, Comisia Europeana a negat ca presedintele Barroso ar ceda la presiunile exercitate de state mari din cadrul Uniunii, cu privire la o serie de reforme, dupa ce un cotidian a afirmat ca unii comisari europeni l-ar fi criticat pe acesta pentru ca a cedat. "Regulile sunt reguli (...). Nu suntem in favoarea unui stat membru fata de altul", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, intrebat cu privire la un articol publicat de Financial Times. "Nu s-au incheiat niciodata acorduri secrete", a adaugat el.