Anul acesta de sarbatori, romanii au cumparat putine mezeluri si carne. Vinzarile se apropie de media lunara, cea mai mare crestere fiind la mezeluri.

Daca, spre deosebire de o luna obisnuita, s-a inregistrat o oarecare crestere, raportat la decembrie 2005 incasarile mezelarilor au fost in scadere. Astfel, in ultima luna a anului, romanii au cumparat cu aproximativ 20% mai multe mezeluri decit media lunara, sau altfel spus ca intr-o luna foarte buna a anului. „Nu exista date centralizate, dar apreciem ca vinzarea mezelurilor in luna decembrie a crescut cu 20% fata de o luna normala, dar nu a fost extraordinara comparativ cu perioada similara din 2005", a declarat, pentru NewsIn, Sorin Minea, presedintele Romalimenta. Mai ales pe seama importurilor, sarbatorile nu au adus prea mari venituri nici crescatorilor de porci. „Se poate vorbi de o diminuare cu 25% a vinzarii comparativ cu luna decembrie a anului 2005", a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci din Romania, Gheorghe Caruz.

Vinzari egale cu media lunara s-au inregistrat si la carnea de pasare. „In luna decembrie, s-au vindut aproximativ 20 mii de tone de carne de pasare si peste 120 de milioane de oua, ceea ce reprezinta de fapt media lunara de peste an", a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania.

Ianuarie scade consumul

Reprezentantii patronatelor din industria carnii se asteapta la o scadere importanta a vinzarilor in luna ianuarie. Pentru a stopa pierderile, producatorii de carne de pasare vor scadea preturile cu 5% la poarta fabricii. In ceea ce priveste preparatele din carne, producatorii nu cred ca o scadere a preturilor ar putea duce la cresterea vinzarilor.