Doi fosti angajati ai Secretariatului General al Guvernului vor sa cumpere domeniul Stirbey.

Achizitionarea domeniului de la Buftea se va face prin firma Bucharest Arena, inregistrata la Registrul Comertului in septembrie 2006, la care Ion Moraru (secretar de stat la SGG in perioada 2001-2004 si actual senator PSD) are 23% din actiuni si Dan Cocis, fost angajat la SGG, detine 24% din actiuni. Firma mai are printre actionari pe directorul Fundatiei Art Productions, Valerian Mares (24%), fostul patron al firmei Productie Ardealul, Ilie-Staicu Olteanu (24%), si Anca Moraru, fiica lui Ion Moraru (1%). Un alt actionar este Vladimir Cristian Singer, cu 4% din titluri. „Vom lua un credit bancar de 15 milioane de euro pentru cumpararea, restaurarea si amenajarea domeniului in scopul organizarii de evenimente. Intins pe 24 de hectare, domeniul are un palat si o biserica. Restaurarea va dura un an si jumatate. Domeniul va ramine deschis publicului si este posibil ca proiectul sa presupuna si activitati economice, cum ar fi organizarea de congrese, lansari de produse si expozitii", a spus Ion Moraru.

Statul nu a dat opt milioane de euro

Domeniul Stirbey a fost retrocedat mostenitorilor familiei printului Stirbey, printr-o decizie a CEDO. Astfel, peste doua treimi din domeniul public care apartinea Primariei Buftea, printre care si Palatul Stirbey, au trecut in proprietatea mostenitorilor, iar palatul a fost inchis. Ministerul Culturii a vrut sa cumpere palatul, insa pretul solicitat de proprietari, opt milioane de euro, a fost considerat prea mare si in august 2006 s-a renuntat la idee.

Construit in anul 1864, in stil neogotic, Palatul din Buftea a apartinut lui Alexandru Stirbey, fiul domnitorului Barbu Stirbey. Dupa 1895, proprietar al mosiei a devenit fiul sau, Barbu Stirbey, care a organizat acolo o ferma. Dupa 1950, palatul a fost amenajat pentru protocol. In 1990 a fost transformat in hotel, parcul fiind deschis pentru public.