Foarte bine, dreptul lui. Asa ca, obisnuit cu cozile, s-a pus la rand, nu la vama, ci la ghiseu. Pentru cardurile de sanatate... Ca avea, ca n-avea treaba peste fantomatica granita, randuri-randuri, de-a valma, euro-romanii s-au dus sa-si ia cardul.
Foarte bine, dreptul lui. Asa ca, obisnuit cu cozile, s-a pus la rand, nu la vama, ci la ghiseu. Pentru cardurile de sanatate... Ca avea, ca n-avea treaba peste fantomatica granita, randuri-randuri, de-a valma, euro-romanii s-au dus sa-si ia cardul. "E bine sa-l ai, mama!", cum zicea o simpatica babuta catre reporterul TV. Mai ales ca-i foarte ieftin. Numai doi lei. Nimeni nu i-a explicat babutei cu basma, venita pe jos din soseaua Catelu, ca de noul card de sanatate, valabil sase luni, te folosesti doar daca pleci prin Europa si numai daca e nevoie de o interventie de urgenta in spitalele cu asistenta sociala. Nu i-a explicat nici babutei, dar nici multora de la coada cu pricina. Altii n-au inteles legislatia, care cerea acte doveditoare ca petentul a platit asigurarile sociale pe ultimii cinci ani. Cativa, pe buna dreptate, cereau ca sa poata sa fie verificati in baza de date a Caselor de Sanatate, pretinzand ca acestea sa fie cuplate intr-o ampla retea de informatizare, despre care auzisera ca functioneaza prin Hotarare de Guvern. N-avem noi asfalt si canalizare in Bucuresti cate carute ne trec strada, de unde atata informatizare a persoanei?! Iar peste toate, nici Bruxelles-ul nu trimisese "codul de tara", asa ca numitele carduri de sanatate deveneau inoperabile. De unde sa stie Bruxelles-ul ca romanul, inca din prima zi lucratoare a anului s-a pus la cozi pentru Europa?! De unde sa stie babutele ca de sanatatea lor se ocupa in continuare tot medicul de familie si ca nu poti pleca la tratament in Elvetia cu cardul european, cum l-au vazut ele pe Basescu sau Tariceanu?! Cum s-au dumirit, cat de cat, pe la coada si, cum au vazut ca au sosit si televiziunile sa le intrebe de sanatate, simpaticile babute s-au intrecut in a declara: "Imi trebuie, maica, peste doua zile plec la Paris." O alta: "In Italia ma duc, la Roma", desi era evident pentru oricine ca nu vazusera nici macar strazile Roma si Paris...
N-am ales acest exemplu pentru a ma lua de simpaticile babute care au alimentat ani de-a randul cozile lui Ceausescu, apoi ale lui Iliescu, Constantinescu si, iata, ale lui Basescu. Iar acum se cauta de sanatate tot pe la cozi, pentru ca sistemul nostru medical e infect si, adeseori, criminal. Nici pentru a arata ce n-a vazut Parisul, dar, in Bucuresti, e la tot pasul... Cozile de la carnetul de sanatate sunt doar primul val din seria de cozi pe care le va lua in piept romanul pentru a se acorda la legislatia europeana. Deja se formeaza altele, la pasapoarte si carti de identitate. Fiecare intelege ce vrea, fiecare cere ce vrea, intr-un soi de debandada care-mi aduce aminte de perioada imediat post-decembrista. In '90, dupa ce poporul s-a bucurat ca l-a impuscat pe Ceausescu ca si acum, de Aderare, euforia generala a fost curmata de Occidentul care a inceput sa-si puna intrebari despre o eventuala lovitura de stat in Romania. Iar romanului nici ca i-a pasat. Poporul a votat in bloc FSN si pe Iliescu. Tot babutele... Ca sa-mi termin paralela, ma simt acum, din nou, ca-n perioada FSN. Numai ca acum avem euro-babute... Daca ar mai fi trait Sivliu Brucan, probabil ca Oracolul din Damaroia ar fi spus acum ca romanilor le trebuie alti 20 de ani sa se transforme din eternul "stupid people" in "european people", ceea ce ar fi infuriat alte zeci de euro-analisti politici. N'asa?!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.