Emanuel Gyenes, Francois Vulliet, Martin Freinademetz si Marcel Butuza iau astazi startul, pentru Romania, in cea de-a 29-a editie a Raliului Dakar.

Un record de 525 de echipaje a fost inregistrat inaintea celei de-a 29-a editii a Raliului Dakar, al carei start s-a dat in aceasta dimineata, la ora 8.30, din fata Centrului Cultural Belem, din Lisabona. Cel mai periculos, dificil si controversat eveniment din lumea sporturilor cu motor are un traseu care insumeaza 7.915 km, prin Maroc, Mauritania si Mali, dupa ce in prealabil concurentii se vor fi imbarcat pe feribot, in sudul Spaniei. Intreaga aventura se va incheia pe 21 ianuarie, in capitala Senegalului, insa concurentii nu vor disputa etapele a 10-a si a 11-a, care au fost anulate, portiunea dintre Nema (Mauritania) si Timbuktu (Mali) fiind considerata nesigura de catre Ministerul Afacerilor Externe francez. Serviciile de informatii din Hexagon avertizasera inca din luna noiembrie asupra riscului de rapiri sau ambuscade, provocate de rebelii algerieni, la trecerea spre Mali, organizatorii raliului luind, in cele din urma, amenintarea in serios. Moartea anul trecut, in accidente, a motociclistului australian Andy Caldecott si a doi copii africani a determinat impunerea unor masuri suplimentare de securitate, punctele principale fiind introducerea GPS-ului si limitarea vitezei.

Propaganda pentru Romaniacs

Echipajul romanesc prezent la editia din 2007 a Dakarului este alcatuit din patru concurenti: Emanuel Gyenes (nr. 51), Francois Vulliet (nr. 73), Martin Freinademetz (nr. 78) si Marcel Butuza (nr. 79). Freinademetz este de nationalitate austriaca si concureaza cu licenta eliberata de Federatia Romana de Motociclism, el fiind de trei ani organizatorul raliului Red Bull Romaniacs, ce se desfasoara la Sibiu. Dupa verificarile tehnice de joi, austriacul, care va concura pe un KTM 525 Desert Racing, a declarat: „Am avut de rezolvat unele mici probleme aparute la sistemul de navigatie, dar acum totul este perfect. Am trecut cu bine de verificarea tehnica si acum sint pregatit pentru start. Inceputul este intotdeauna cel mai greu si sper sa nu apara nici o problema pe specialele din Europa. Mi-am propus sa ajung la sosire, dar pentru asta trebuie sa trec mai intii de cele doua probe de pe continentul nostru". Martin Freinademetz, organizatorul celui mai dur concurs de enduro din lume, a reusit sa promoveze Red Bull Romaniacs si printre participantii la editia din acest an a Dakarului. „Am fost surprins de faptul ca toti cei cu care am vorbit stiau de Red Bull Romaniacs. O parte dintre ei si-au anuntat si intentia de a participa la editia din acest an. Sint sigur ca si in 2007 vom avea parte la Sibiu de prezenta celor mai buni piloti din lume", a mai spus Freinademetz.

Carole Montille, schioare la Dakar

In ceea ce-i priveste pe favoritii la cistigarea acestei editii a Raliului Dakar, la clasa auto ramine favorita echipa Mitsubishi, care l-a dat si pe invingatorul de anul trecut, fostul schior Luc Alphand. Mai mult, este de remarcat faptul ca team-ul japonez a cistigat opt dintre ultimele zece editii ale Dakarului. Printre pilotii celebri inscrisi in concurs si in acest an se numara optuplul cistigator Stephane Peterhansel, japonezul Hiroshi Masuoka, dublul campion mondial de raliuri Carlos Sainz, parlamentarul european Ari Vatanen, de patru ori cistigator al Dakarului, compatriotul sau Marku Allen, dar si campioana olimpica de la JO de iarna de la Salt Lake City (2002), din proba de coborire, schioarea franceza Carole Montille, care va face echipa pentru Nissan cu o alta fosta schioare, Melanie Suchet.