Dupa alegerile din 2004, in medie, un primar pe zi si-a schimbat formatiunea politica. Cistigatorii la primari racolati sint PD si PNL, iar marii perdanti sint PSD si PRM.

„De la momentul ultimelor alegeri locale si pina dupa al doilea an de mandat monitorizat, in medie, in fiecare zi cite un primar si-a schimbat formatiunea politica sub sigla careia candidase", sustine Adrian Moraru, coordonatorul de programe al Institutului pentru Politici Publice, realizatorul studiului care a relevat datele privind migrarea primarilor.

PD, racolator-sef

Marii beneficiari ai migratiei politice sint democratii. De la 392 de primari cit au obtinut la alegerile din 2004, acestia si-au crescut cu aproape 100% palmaresul de edili, ajungind la sfirsitul anului 2006 sa detina 786 de primari. Cei mai multi au fost alesi din ograda PSD, 53 in 2005 si 260 in 2006. PSD a recuperat doar 24 dintre cei 36 de primari care au parasit PD in ultimii doi ani. Urmatorul cistigator al procesului de migratie este PNL. De la 447 de primari cit au obtinut in 2004, liberalii au crescut cu 45%, inregistrind acum in statistica 656 de primari. Luati, majoritatea, tot din proprietatea social democratilor. Un lucru interesant rezultat din studiul IPP este cresterea primarilor independenti cu 25%. Proces explicabil prin adoptarea legii impotriva migratiei.

Neparlamentarele au pierdut cel mai mult

La capitolul „Altii", care semnifica primarii apartinind formatiunilor politice neparlamentare, studiul inregistreaza cea mai mare scadere, 62%. Din 152 de primari cit inregistrau partidele neparlamentare in 2004, acestea au ramas doar cu 47 de edili. La fel si PRM, care a pierdut jumatate din primarii obtinuti cu doi ani in urma. Nici conservatorii nu stau foarte bine, raminind fara 30% dintre edilii pe care reusisera sa-i aleaga pe listele lor. Desi a pierdut cel mai mare numar de primari, in procente, situatia PSD nu pare atit de disperata. Din 2004, social democratii au pierdut 26% dintre primari, raminind acum cu 1.263 din totalul de 1.704 inregistrat cu doi ani in urma.

Legislatia antimigratie, insuficienta

Realizatorii studiului considera ca Legea antimigratie, adoptata cu citeva luni in urma, nu va reusi sa stopeze trecerea alesilor de la un partid la altul, aceasta avind doar un efect temporar, nu unul pe termen lung. „In conditiile in care se observa peste tot in tara faptul ca primarii care actioneaza ca migranti, fara a-si da oficial demisia pentru a nu-si pierde functia, IPP considera ca migratia reala va fi in viitor mascata de un cadru legal care ii va determina pe toti alesii din administratia locala sa se ascunda de ochiul publicului, fara insa a inceta sa caute sa profite politic. Fenomenul real va fi greu de masurat stiintific, iar politicienii romani vor acoperi efectele unei legi ineficiente", sustine Adrian Moraru, reprezentantul Institutului pentru Politici Publice.