Peste un milion de obiecte pirotehnice confiscate si de 20 de ori mai putine victime in randul celor care au folosit petarde si artificii, acesta este rezultatul "actiunii anti-petarde" demarat anul trecut de Inspectoratul General al Politiei Romane.
Peste un milion de obiecte pirotehnice confiscate si de 20 de ori mai putine victime in randul celor care au folosit petarde si artificii, acesta este rezultatul "actiunii anti-petarde" demarat anul trecut de Inspectoratul General al Politiei Romane. Masurile drastice impotriva celor care folosesc "materiale explozive de decor" au avut efect: putini s-au mai incumetat sa importe artificii si pocnitori, iar numarul celor care au avut de suferit de pe urma acestora a fost de peste 20 de ori mai putin.
Concret, in timpul sarbatorilor de iarna din 2006-2007, 22 de persoane au fost ranite, in comparatie cu cele 429 de cazuri inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Actiunea "Foc de artificii 2006", bazata pe respectarea noilor reglementari legale care limiteaza dreptul persoanelor fizice si juridice de a importa si detine articole pirotehnice de mare putere, a condus la cresterea numarului celor care au fost sanctionati. In urma celor 357 de controale efectuate, politistii au inregistrat 287 de infractiuni (fata de cele 187, anul trecut) si 126 de contraventii. Amenzile aplicate se ridica la 207.567 lei iar importul de "explozibil usor" a scazut cu peste o tona, de la 2.456.357 la 1.075.862. Ce i-a speriat pe importatorii de obiecte pirotehnice si pe cei care le folosesc este sanctiunea prevazuta de noua lege: inchisoarea de la trei luni la un an. Legislatia actuala restrictioneaza comercializarea catre persoanele fizice si folosirea de catre acestea a obiectelor pirotehnice din clasele II - IV, si a unor produse pirotehnice din casa I (petarde, pocnitori). De asemenea, au fost interzise persoanelor fizice confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T.1, T.2, precum si a artificiilor din categoria "obiecte zburatoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.