Dupa aderarea la UE, Romania si Bulgaria pierd anumite scutiri de taxe la exportul in SUA si trec la schema de taxe percepute blocului comunitar.

Statele Unite vor retrage beneficiile comerciale acordate Romaniei si Bulgariei in cadrul
Dupa aderarea la UE, Romania si Bulgaria pierd anumite scutiri de taxe la exportul in SUA si trec la schema de taxe percepute blocului comunitar.

Statele Unite vor retrage beneficiile comerciale acordate Romaniei si Bulgariei in cadrul Sistemului Generalizat de Preferinte Comerciale (GSP), intrucit cele doua state au aderat la Uniunea Europeana. Statele membre ale UE nu pot beneficia de conditiile preferentiale acordate statelor in curs de dezvoltare, in cadrul schemei, se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale americane, citat de MEDIAFAX. Romania a fost inclusa in GSP in 1994. Cei mai loviti de aceasta masura vor fi producatorii de rulmenti, de anvelope, motoare electrice, ale caror marfuri erau cautate in SUA.

GSP, initiat in 1976, elimina taxele de import pentru circa 4.650 de produse din 144 de tari si teritorii in curs de dezvoltare. Schimburile comerciale Romania-SUA au fost echilibrate, depasind doua miliarde de dolari in 2005, din care 1,1 miliarde de dolari export si 1,1 miliarde de dolari import. SUA sint intre primii zece parteneri comerciali ai Romaniei, ocupind locul 7 la export si locul 10 la import.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.