Integrarea in Uniunea Europeana va insemna, pentru cetatenii romani, si conformarea la noi reguli de igiena. Cele mai multe schimbari au venit ca urmare a transcrierii unor norme europene in legislatia proprie.

Fie ca se aplica pentru modul in care traiesc, in care isi construiesc locuinta sau pentru felul in care se vor tunde ori se vor tatua, noile norme de igiena pe care romanii vor trebui sa le respecte sint in faza de proiecte de ordin de ministru si urmeaza a fi definitivate si adoptate in lunile urmatoare.

Coafura europeana

In ceea ce priveste activitatea frizeriilor si a saloanelor de coafura, proiectul de ordin existent face obiectul unor modificari continue, iar cei care lucreaza in domeniu sint ingrijorati ca posibilele schimbari le vor modifica modul de functionare. „Pe noi nu ne-a anuntat nimeni. Nu am primit nimic in legatura cu aceste norme. Eu muncesc de dimineata pina seara si nu am timp sa caut pe site-uri. Mi se pare corect ca fiecare salon sa fie informat in scris, din timp, despre eventuale schimbari", sustine Geta Voinea, proprietara unui salon de coafura.

Ideea ca briciul va fi inlocuit de aparatul de unica folosinta si ca angajatii nu vor avea voie sa mai foloseasca prosoape pentru stersul miinilor dupa spalare, ci servetele de unica folosinta sint doar citeva dintre surprizele ce pot insemna integrarea frizerilor romani in UE. „Speram ca proiectul sa fie finalizat la jumatatea lunii februarie. El a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii, insa am primit foarte multe opinii impotriva, de care vrem sa tinem cont", declara Bogdan Nica, inspector general in cadrul MSP. Conform proiectului, orice cabinet de piercing, frizerie sau salon de coafura si cosmetica va trebui sa aiba incinte separate cu usi pentru fiecare activitate in parte, inclusiv pentru curatarea, dezinfectia si sterilizarea instrumentelor de lucru. Totodata, fiecare cabinet trebuie sa mentina inregistrari privind dezinfectia, pentru a putea prezenta informatiile in cazul inspectiilor. In plus, saloanele de coafura se vor separa de cele de manichiura si pedichiura.

Nedumerirea lui Figaro

Pentru angajatii din frizerii si saloane de cosmetica, proiectul prevede ca acestia trebuie sa fi absolvit un curs de igiena si sa fie vaccinati contra hepatitei B. Foarfecele pentru tunderea si filarea parului, aparatele de ras, bigudiurile, agrafele si periile trebuie pulverizate cu un dezinfectant aprobat de minister. Frizerii pot face chiar inchisoare in cazul in care utilizeaza un instrumentar nesterilizat, iar din acest motiv clientii s-au imbolnavit. Prin saloane, parerile angajatilor despre aceste noi norme sint impartite. Unii nici nu stiu despre ce este vorba, pe cind altii cred ca vor mai avea nevoie de cursuri suplimentare pentru a putea profesa la standarde UE. „Tot ce stiu este ca nu vom mai taia colturile unghiilor si cuticulele cu forfecuta, ci ni se va da un aparat nou. Daca nu vom sti sa-l folosim corect, va trebui sa mai urmam si cine stie ce cursuri" , a spus pedichiurista salonului „Maria Callas".

Pretul, tuns si frezat

Pe de alta parte, clientii sint ingrijorati de faptul ca, o data cu modernizarea saloanelor de frumusete, vor creste si preturile. „Atunci cind se vor aplica aceste norme, primul lucru pe care il vom intreba, inainte de a ne aseza pe scaunul de tuns, nu va mai fi, intr-adevar, daca s-a facut bine sterilizarea foarfecei sau a briciului, ci cit ne va costa un tuns", anticipeaza Sorin Pascu, un musteriu fidel al frizeriei din cartierul sau. Coafeza salonului „Raffale" spune ca pentru un tratament complet, adica tuns, manichiura si pedichiura, clientul va pierde si mai mult timp, si mai multi bani. „Cei care au buzunarul mai gol vor renunta la traditionalul barbierit, chiar daca vor merge la cea mai apropiata maghernita, fiindca si acolo o asemenea lucrare va fi cu mult mai scumpa", crede unul dintre clientii frizeriilor de stat „Igiena". De aceeasi parere sint si specialistii. „In statele membre UE, un tuns e minimum 15-20 de euro. Insa pentru un tuns la nivelul meu, de exemplu, preturile sint de 150 de euro, doar tunsul propriu-zis. Cred ca si la noi preturile vor ajunge la acelasi nivel, in curind", declara Geta Voinea.

Tatuajul, interzis minorilor In ultimul timp exista o preocupare din ce in ce mai mare a statelor membre si a Parlamentului European pentru serviciile de tatuaj, datorita riscurilor mari pe care le genereaza aceasta categorie de activitati, sustin reprezentantii MSP. Conform proiectului, argintul poate fi interzis pentru piercingul corporal, deoarece se deterioreaza cu usurinta si poate determina aparitia infectiilor, iar minorii nu se mai pot tatua si nu-si mai pot monta piercinguri.

Transport in confort UE Ministerul Sanatatii propune si o serie de norme de igiena in transportul de persoane, care incearca sa apropie Romania de UE, potrivit proiectului. Astfel, autobuzele trebuie sa fie dotate cu dispozitive pentru urcarea carucioarelor si cu sisteme de ventilatie. Cit despre mincarea servita in avion, „salata verde trebuie spalata cinci minute sub jet de apa potabila", iar „alimentele crude se manipuleaza cu pense, furculite si manusi de unica folosinta". Iar in tren, WC-urile trebuie dotate ca la restaurant, iar in compartimente temperatura trebuie sa fie de 18 grade. In plus, garile trebuie sa fie dotate cu peroane si sali de asteptare moderne.