Mai multe oferte de creditare in magazin, extinderea pietei cardurilor, dar valori aproape neschimbate la dobinzi. Acestea sint previziunile institutiilor financiare nebancare pentru anul acesta.

Oficialii institutiilor financiare nebancare (IFN) estimeaza ca 2007 va fi un an bogat in oferte de creditare, care vor impulsiona consumul, dar nu vor mai putea asigura cresterile inregistrate in urma cu doi ani. Mai ales pe seama faptului ca piata de electronice si electrocasnice a ajuns la un anumit grad de saturare, boom-ul din 2005 nu va mai putea fi atins. „Dupa boomul inregistrat in 2005, anul 2006 a insemnat o crestere mai temperata, pe care o prevedem si pentru 2007. Motivul il reprezinta, pe de o parte, maturizarea pietei de electrocasnice si a bunurilor de larg consum, intrarea in UE, dar si normele BNR de temperare a creditului de consum", ne-a declarat Simona Tartacuta, Marketing Manager Cetelem, compania care ofera credite pentru clientii magazinelor Flanco, Flamingo, Future Shop, Mobexpert sau Elvila. „Creditele pentru achizitionarea bunurilor de folosinta indelungata vor ramine in continuare o componenta insemnata a creditelor de consum. Cu toate acestea, estimam o reducere a ponderii lor in favoarea cardurilor de credit, insa sumele imprumutate utilizate efectiv pentru procurarea bunurilor de folosinta indelungata vor avea o pondere din ce in ce mai mare, chiar daca nu se vor reflecta 100% in credite cu destinatie prestabilita", preconizeaza si reprezentantii Credex, institutia financiara nebancara ce face parte din grupul Altex.

Dobinzile se schimba, dar ramin la fel

Luind in calcul obiectivele Bancii Nationale referitoare la rata inflatiei, dobinzile la creditele de consum acordate de IFN-uri nu vor inregistra modificari semnificative. „Banca Nationala a anuntat continuarea politicii de control al lichiditatii in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu. In aceste conditii, evolutia dobinzilor nu va inregistra probabil modificari spectaculoase", explica reprezentanta Cetelem. In schimb, daca tinem cont de concurenta de pe piata, valoarea acestora s-ar putea ajusta in jos, mai spun oficialii IFN-urilor. „Pentru anul viitor, estimam o reducere a dobinzilor pe piata financiar-bancara in general, pe fondul cresterii concurentei, ca urmare a intrarii pe piata a unor noi jucatori", spun insa oficialii Credex.

La cumparaturi cu cardul

In ceea ce priveste tipurile de credite ce se preconizeaza pentru anul acesta, IFN-urile mizeaza pe carduri si pe produsele financiare „mai multe in unul". „Trendul aparitiei de noi tipuri de produse financiare, ce combina mai multe facilitati, va continua", sustine Tartacuta, potrivit careia 2007 va aduce o extindere a gamei de servicii oferite catre clienti. „Anul 2007 va confirma succesul produselor de tip revolving. Estimam ca atit numarul detinatorilor de carduri de credit, cit si cel al ofertelor pentru acest tip de produs de credit va creste. Diferentierea finantatorilor care vor oferi un astfel de produs se va realiza prin introducerea de noi facilitati si functionalitati atasate produsului de baza", spun si reprezentantii Credex.