Pentru confortul psihic al parintilor, medicii au stopat cresterea unei fetite cu grave dizabilitati si au pus pe jar lumea stiintifica si opinia publica americana.

Ashley, o fetita in virsta de noua ani din Seattle, a fost diagnostica
Pentru confortul psihic al parintilor, medicii au stopat cresterea unei fetite cu grave dizabilitati si au pus pe jar lumea stiintifica si opinia publica americana.

Ashley, o fetita in virsta de noua ani din Seattle, a fost diagnosticata de la nastere cu o forma severa de encefalopatie si nu s-a putut niciodata deplasa sau vorbi. Parintii, care au dorit sa-si mentina anonimatul, au hotarit impreuna cu medicii sa o supuna unui tratament de atenuare a cresterii, pentru a evita transformarea sa intr-o persoana matura fizic, insa cu mintea unui copil de trei luni. Lui Ashley i-au fost extirpati sinii si uterul si i s-a aplicat un tratament cu estrogen, in urma caruia isi va pastra toata viata caracteristicile fizice ale virstei de 9 ani. Dezbatere etica

Asociatiile americane ale persoanelor cu handicap au protestat fata de tratament, considerind ca s-a creat un precedent periculos pentru copiii sanatosi psihic, insa cu grave disfunctii fizice, care ar putea cadea victime unor decizii similare ale parintilor. Cercurile medicale au admis ca sterilizarea fetitei si tratamentul cu hormoni au ridicat riscuri importante, insa au sustinut ca decizia a fost luata de comisia de etica a spitalului si ca se doreste aplicarea tratamentului si in alte cazuri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.