Liceenii vor afla subiectele de la bacalaureat pe 15 ianuarie, inainte cu cinci luni de a intra in examene, de pe site-ul Ministerului Educatiei.

Elevii de clasa a XII-a vor afla din timp variantele de subiecte, nu numai la proba orala de limba romana, ci si la celelalte materii la care vor sustine examene la vara. „Subiectele vor fi date publicitatii, pentru a se evita fraudarea subiectelor, asa cum s-a intimplat anul trecut", explica Dumitru Matei, secretar de stat in MEdC. Numarul subiectelor va fi diferit in functie de materia la care elevul alege sa dea examen. „Pot fi 30, 50 sau 60 de variante, in functie de numarul de ore alocat pentru materia respectiva in timpul liceului", spune Matei.

Secretarul de stat mai vede un avantaj in publicarea variantelor pe site. „Subiectele nu vor mai fi predate doar la sedintele de meditatii, pentru ca profesorul este obligat astfel sa le pregateasca la clasa", adauga Matei.

Profesorii vad altfel lucrurile: „Tot examenul va fi un concurs de memorie", dupa cum spune Florin Ionita, profesor de limba romana si colaborator al Serviciului National de Evaluare si Examinare. „Subiectele trebuie sa verifice competenta, nu doar informatia. Trebuie facute in genul celor de la limba romana oral, insa este destul de complicat", dupa cum explica Adrian Costache, profesor de limba romana la Colegiul National „Sf. Sava" din Bucuresti.