Inregistrarea cu telefonul mobil a executiei lui Saddam Hussein este cea mai controversata dezvaluire media din Irak, din 2004 incoace, de la imaginile cu gardieni americani ce abuzau prizonieri irakieni in inchisoarea de la Abu Ghraib.

Imaginile cu Saddam par a fi o afacere pur irakiana, avind in vedere ca in Irak doar 0,1% din populatie utilizeaza Internetul, dar telefoanele mobile au mare succes in ultimii ani. In timp ce imaginile erau descarcate de agentiile de stiri de pe Internet, ele circulau deja pe mobilele irakienilor de rind. Irakul are in prezent 26,5 milioane de locuitori si 4,6 milioane de telefoane fixe si mobile, in timp ce in 2003 existau doar 1,2 milioane de posturi telefonice fixe.

La o zi dupa spinzurarea lui Saddam, un vinzator din partea siita a orasului Bagdad declara ca magazinul sau vinde imaginile respective pe telefon sau DVD cu 500 de dinari (40 de centi). De altfel, imagini terifiante cu detinuti politici torturati la ordinul lui Saddam s-au vindut pe strazi imediat dupa caderea acestuia de la putere.

Propaganda americana, fara succes

In timp ce armata americana monitorizeaza diverse bloguri pentru a nu se strecura informatii opuse propagandei SUA referitoare la lupta contra terorismului, site-uri web precum YouTube sau Ogrish.com publica imagini necenzurate cu ororile din Irak. Exista asadar ingrijorari asupra unor clipuri video care apar. Asemenea materiale pot fi folosite de dusmanii SUA pentru a realiza un portret „barbar" al soldatilor americani, spun oficiali ai armatei americane.

Acelasi lucru se poate spune si despre modul in care al-Qaeda si-a facut cunoscute ideile si actiunile, prin intermediul Internetului si al televiziunii Al-Jazeera. Desi pare un instrument sigur si util in mina autoritatilor americane pentru difuzarea informatiilor pozitive despre Afganistan si Irak, teroristii au reusit sa-i „bata" pe americani cu propriile arme, intorcind tehnologia de ultima ora impotriva celor care au creat-o, facindu-si publice mesajele mai rapid si mai usor decit daca aceste mijloace n-ar fi existat.

Tehnici de manipulare

De exemplu, luarile de ostatici din Afganistan sau Irak sint mult mai bine cunoscute de intreaga lume decit actiunile americanilor de lupta in linia intii a „frontului". Presa a scris pe larg despre amenintarile teroristilor si despre cererile de rascumparare in cazul jurnalistilor sau al altor civili sechestrati si mii de oameni au iesit in strada pentru a manifesta contra razboiului in urma vizionarii unor astfel de mesaje.

Temeri irakiene

Barbatul care a filmat, cu ajutorul telefonului mobil, executia lui Saddam Hussein a fost arestat, a anuntat un consilier al premierului irakian Nuri al-Maliki. Inregistrarea arata un schimb de replici si insulte intre fostul dictator si martorii la eveniment. Cineva ii striga lui Saddam „sa ajungi in iad", altii scandau numele clericului siit Moqtada al-Sadr si al tatalui acestuia, Muhammad Sadiq al-Sadr, ucis de agentii lui Saddam. Se poate auzi replica sarcastica a dictatorului: „Consideri ca aceasta e o dovada de curaj?". Unul dintre procurori cerea ordine in sala si ameninta ca opreste executia daca batjocoririle nu inceteaza. El a marturisit, ulterior, ca doi oficiali de rang inalt aveau telefoanele mobile cu ei, desi acest lucru era interzis.

Secretarul ONU, ambiguu

Noul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a provocat o controversa, marti, cind a facut declaratii ambigue despre executia lui Saddam Hussein, pe care a refuzat sa o critice, in premiera pentru politica Natiunilor Unite, care condamna pedeapsa cu moartea.

Premierul irakian vrea sa plece Primul-ministru irakian, Nuri al-Maliki, a declarat intr-un interviu pentru „Wall Street Journal" ca nu-i place ipostaza de lider al tarii sale si ar prefera sa demisioneze inainte de incheierea mandatului, un al doilea mandat fiind exclus din start. „N-am dorit sa ocup aceasta functie, am acceptat doar pentru ca m-am gindit ca e in interesul national, dar nu voi mai accepta", a aratat Maliki.