Austria - FPO
Freiheitliche Partei Osterreich (Partidul Austriac al Libertatii) a devenit in 1999, sub conducerea lui Jorg Haider, cel de-al doilea partid parlamentar in Austria. FPO se caracterizeaza prin programul sau politic xenofob,
Austria - FPO
Freiheitliche Partei Osterreich (Partidul Austriac al Libertatii) a devenit in 1999, sub conducerea lui Jorg Haider, cel de-al doilea partid parlamentar in Austria. FPO se caracterizeaza prin programul sau politic xenofob, rasist, antisemit si ostil UE si mondializarii. Enormul castig de popularitate al FPO a fost atribuit atunci propagandei anti-imigratie si frustrarii crescande a publicului fata de celelalte doua mari partide austriece, Partidul social-democrat si Partidul Popular. In cursul campaniei sale politice, FPO a promis sa atenueze consecintele mondializarii, sa puna capat imigratiei si "modului in care imigrantii ilegali abuzeaza de sistemele de protectie sociala". Haider afirma ca imigrantii ocupa locurile de munca ale austriecilor si sunt la originea cresterii criminalitatii. In timpul campaniei din 1999, pe afisele folosite de Haider apareau slogane ca "Opriti infiltratia strainilor" si "Gata cu abuzul de drept de azil". In plus, Haider nu a incetat sa profereze declaratii rasiste pe subiectul "tendintelor criminale" ale imigrantilor africani, polonezi, iugoslavi, turci si rusi si, mult timp, a folosit terminologia si legitimarea politica a lui Hitler in discursurile sale. Platforma partidului se bazeaza pe 5 puncte: blocarea aderarii Turciei la UE; nu se admite nici un fel de intruziune a UE in politica austriaca; nu se admite o marire a nivelului contributiei Austriei la bugetul UE; restrangerea prevederilor legii austriece privind cetatenia; stoparea folosirii deficitare a sistemului de acordare a azilului.
In martie 1999, Haider este ales guvernator al provinciei Carinthia. Se retrage de la conducerea partidului, fiind inlocuit in mai 2000 de Susanne Riess-Passer, tocmai pentru a incerca sa scada ceva din enorma presiune internationala creata in urma anuntului aliantei de guvernare intre Partidul Popular si FPO, ceea a dus la retragerea imediata a ambasadorului Israelului si retragerea pentru consultari a ambasadorului SUA, dar si la un val enorm de proteste mediatice pe plan european si mondial. Scandalul a atins cote maxime atunci cand UE, aflata in acel moment sub presedintie portugheza, a anuntat ca, in cazul realizarii unei coalitii politice cu partidul lui Haider, se vor aplica sanctiuni fara precedent, aceasta presupunand "reducerea la minimum absolut" a relatiilor cu Austria, practic trecerea in carantina politica a acestei tari. De notat ca acest comunicat a fost dat fara ca sa existe nici macar consultari politice prealabile cu Austria. Timp de cateva luni, oficialii europeni chiar refuzau sa se intalneasca sau sa stranga mana colegilor austrieci, tactica la care au renuntat dupa cateva luni, observand ca era total neproductiva.
In noiembrie 2002, alegerile generale in Austria aduc o victorie zdrobitoare pentru PP, iar Partidul Libertatii ajunge la 10,16%, adica mai putin de jumatate din precedentul scor electoral. Cu toate acestea, coalitia se reface in februarie 2003. Dupa aceasta FPO intra in pierdere constanta de audienta, cu exceptia provinciei Carinthia, unde a inregistrat 42,5% la alegerile nationale din 7 martie 2004. Pe 4 aprilie 2005, in FPO se produce o schisma majora, o serie de membri proeminenti ai partidului formand o noua formatiune politica intitulata "Alianta pentru viitorul Austriei" (Bundnis Zukunft Osterreich" - BZO), toata filiala lui Heider aderand la noul partid. Cancelarul Schussel renunta imediat la alianta cu FPO si se aliaza cu BZO. Proasta alegere, caci FPO castiga in octombrie 2006 14,9% (in cadere fata de precedentul scor de 20%), dar BZO ajunge doar la 1,2%, fiind eliminat in toate regiunile cu exceptia Carinthiei si nivelului federal.
Jorg Haider:
- "Trebuie sa stiti ca marea noastra problema in viitor nu va fi imigratia, ci extinderea Uniunii Europene".
- "In cel de-al Treilea Reich, aveau o politica ordonata in ce priveste forta de munca...". (iunie 1991)
- "Cand a cazut Cortina de Fier, partidul nostru a inceput discutia spunand ca nu putem lua cu noi (in UE, n.n.) oameni din toata lumea".
- "A trebuit sa ma lupt timp de 20 de ani impotriva acestui sistem politic si problemelor internationale, intotdeauna dand explicatii, intotdeauna incercand sa explic ca FPO nu este comparabil cu alte miscari radicale sau xenofobe".
- "Waffen SS au fost o parte a Wermacht si, din aceasta cauza, merita toate onorurile si respectul de care se bucura armata in viata publica" (decembrie 1995).
PRM adera maine la grupul "Identitate, Traditie, Suveranitate"
Lucian Curelariu - ZIUA Foto In ziarul ZIUA de ieri s-a comis o eroare de timp legata de dorinta liderului PRM de a adera la un grup politic european al nationalistilor, drept pentru care ne cerem scuze. Astfel, Partidul Romania Mare adera maine, 5 ianuarie la Grupul politic european "Identitate, Traditie, Suveranitate", noul nume al grupului denumit initial "Nationalismul Luminat". Ca raspuns la o stire Reuters difuzata in luna noiembie a anului trecut, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, anuntase intr-o conferinta de presa ca, deocamdata, nu se gandeste sa adere la nici un grup politic si in nici un caz la unul "de extrema dreapta", dupa cum titra Reuters. Noul grup politic care va fi infiintat in Parlamentul European este creat la intiativa liderului Frontului National din Franta, Jean-Marie Le Pen. Intr-o declaratie de presa de la sfarsitul anului trecut, Corneliu Vadim Tudor precizeaza ca a decis sa raspunda invitatiei lui Le Pen, in urma bogatei corespondente purtate in ultima vreme cu acesta, informeaza Mediafax. "Astfel, cei 15 europarlamentari pe care ii are, deocamdata, PRM se vor alatura altor 15 europarlamentari din Franta, Belgia, Austria, Italia, Marea Britanie si Bulgaria", adauga C.V.Tudor. El precizeaza ca acest nou grup politic apara identitatea si suveranitatea nationala, precum si traditiile crestine si europene, respingand cu fermitate "noul imperialism". Corneliu Vadim Tudor anunta ca, prin negocieri, PRM a obtinut o functie de vicepresedinte si postul de trezorier al acestui grup, care vor fi detinute de europarlamentarii Eugen Mihaescu si, respectiv, Petre Popeanga. In prima parte a anului 2007, inainte de alegerile pentru Parlamentul European, PRM va organiza la Bucuresti prima reuniune a noului grup politic, mai precizeaza sursa citata. (D.E.)
Belgia - Vlaams Belang
Vlaams Belang (fost Vlaams Blok) este un partid politic de extrema dreapta bazat in Flandra, al carui slogan este "Poporul nostru mai intai de toate" si care a dus mai multe campanii dure anti-imigratie.
"Este o iluzie sa se creada ca in Europa ar exista un Islam moderat... sunt deja 25-30 de milioane de musulmani pe solul European si asta a devenit o amenintare. Este un adevarat cal troian!" (Filip Dewinter); "Frontierele noastre sunt niste site, marea majoritate a imigrantilor nu vor si nu pot sa se integreze. Mai mult, la imigranti exista o rata a criminalitatii mai mare ca la compatriotii nostri si o prea mare desconsiderare a nationalitatii noastre. Mai mult, peste 95% dintre refugiatii politici sunt declarati in fals, acesti imigranti vin la noi pentru a profita de avantajele sociale. Aceasta prezenta masiva a strainilor la noi ne costa in fiecare an zeci de miliarde, politica de integrare este un esec. Din acest moment ar trebui organizata trimiterea acasa a celor mai multi dintre imigrantii extra-europeni". (Filip Dewinter); "70% din fenomenul criminalitatii legat de droguri este opera imigrantilor. Si, dupa declaratii informale ale unor politisti, intre 65% si 85% din actele de vandalism pot fi atribuite strainilor. In orasele noastre, teroarea exercitata de acesti oameni este cotidiana si permanenta" (program electoral). In 1995, reuseste sa obtina 7,5% din voturi, cu cel mai mare scor electoral la Anvers (28%), al doilea oras ca marime in Belgia, acolo unde se afla majoritatea imigrantilor turci. Militeaza pentru crearea unei Flandre independente si pure din punct de vedere etnic. La alegerile municipale din octombrie 2000 inregistreaza punctajul sau maxim: 33% din voturi la Anvers, 26% la Malines si 20% la Gand. In acest an, a creat o alta surpriza, scorul sau electoral fiind deosebit de slab, chiar si in Flandra, poate si rezultatul initiativei partidelor politice de a crea un foarte eficient "cordon sanitar" anti-extremist. Recent, Filip Dewinter, presedintele partidului, a creat un mare scandal international afirmand ca "Islamul este acum inamicul nr. 1 nu doar al Europei, ci al intregii lumi libere".
Platforma sa politica cuprinde, printre altele, pledoaria pentru independenta Flandrei, trimiterea acasa a tuturor imigrantilor care nu reusesc sa se "asimileze", iar aceia care doresc si drepturi politice trebuie sa se naturalizeze si sa renunte astfel la nationalitatea lor de origine, opozitie fata de "islamizarea Europei", blocarea aderarii Turciei la UE, reformarea UE prin aparitia unui mic guvern european si mai multa putere acordata regiunilor, afirmand ca UE este pe cale sa devina un "stat monstru" de care nimeni nu are nevoie.
Mai solicita amnistie deplina si neconditionata pentru cei condamnati pentru colaborarea cu Germania nazista, afirmand ca multi dintre cei condamnati au fost victimele unor excese ale sistemului judiciar belgian impotriva flamanzilor. Se opune casatoriilor homosexuale si legislatiei privind posibilitatea adoptarii de copii de catre cupluri de acelasi sex.
Avortul ar trebui autorizat doar in caz de viol sau pentru motive medicale. Respingerea legislatiilor anti-rasism si anti-discriminare pe motiv de drept la libera exprimare.
Bulgaria - Miscarea ATAKA
Este formata din Miscarea Nationala pentru Salvarea Patriei-Mame (Natsionalno Dvizhenie za Spasenie na Otechestvoto), Partidul National Patriotic Bulgar (Balgarska Natsionalna-Patriotichna Partiya) si Uniunea Fortelor Patriotice si Militarilor din Apararea Nationala (Sayuz na Patriotichnite Sili i Voinite ot Zapatsa Zashtita).
Considerata drept una dintre cele mai mari surprize din spatiul politic bulgar, s-a impus atentiei prin mesaje foarte dure adresate in recenta campanie electorala prezidentiala de liderul sau, prezentatorul TV Volen Siderov, care a ajuns in finala prezidentiala pe care o pierde lamentabil in al doilea tur, nereusind sa ia mai mult de un sfert din voturile exprimate. Mesaje sale urmeaza regula europeana a genului, dar cu mult ingrosate si mai direct formulate, impotriva temelor binecunoscute: evrei, tigani, homosexuali, turci, adica grupurile sociale (alaturi, evident, de SUA si UE) care ar fi cauza problemelor cu care se confrunta Bulgaria. Euro-observatorul bulgar din partea ATAKA in Parlamentul European a creat, foare recent, un scandal fara precedent in legislativul european prin atacul rasist, sovin si grosolan la adresa parlamentarului european din Ungaria Livia Jaroka, de origine rroma, nominalizata pentru titlul "Cel mai bun euro-parlamentar tanar". Iata mesajul marlanesc adresat pe e-mail de Dimitri Stoianov, pur exponent al celei mai bune traditii a partidelor extremiste din categoria "Nationalismului Luminat":
"In tara mea sunt zeci de mii de tiganci mai frumoase decat acesta onorabila femeie (parlamentara europeana, n.n.). De fapt, daca esti unde trebuie si cand trebuie poti chiar sa cumperi una (in jur de 12-13 ani) pentru a-ti fi nevasta iubitoare. Cele mai "marfa" dintre ele sunt foarte costisitoare - pana la, uau, cam 5000 euro bucata! Sigur ca este un delict conform Codului Penal, Capitolul 4 (Delicte impotriva casatoriei, familiei si tinerilor), Sectiunea a II-a (Delicte impotriva tinerilor), articolul 191/3, pasibil de 2 pana la 5 ani inchisoare, dar nu cred ca cele mai multe dintre asa numitele "Organizatii pentru drepturile rroma" stiu macar de existenta acestul articol de lege si, de fapt, nici nu le pasa... Si acum, despre nominalizarea doamnei Jaroka. Credeti-ma, am vazut multe tiganci, dar la varsta ei, celelalte sunt mult mai subtirele. Oare ea nu impartaseste teribila suferinta pe care poporul ei o transporta peste tot in Europa, saracia, conditiile mizerabile de viata si somajul? Ei bine, cred ca atunci cand devii parlamentar european mai trebuie sa pui ceva osanza pe tine. Trebuie sa arati serios. In al treilea rand, a mai primit un premiu in acest an. Dar, stati putin pentru ce? Pentru "tanar lider"? Pentru numele lui Dumnezeu, aceasta onorabila doamna are aproape 32 de ani! Multe organizatii de tineret nu accepta membri decat pana la varsta de 26 de ani. Partidul meu este considerat liberal privind acest criteriu, deoarce limita de varsta la noi e de 30 de ani. Onorabila doamna Jaroka nu se potriveste. Nu stiu, poate sunt mai multe nivele de crestere, poate se incadreaza in vreunul dintre ele..." (reprodus dupa Parliament Magazine).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.