Angela Merkel apropie Washingtonul de Bruxelles, cu initiativa crearii unei piete unice transatlantice.

La doar citeva zile de la debutul presedintiei germane a UE, cancelarul Angela Merkel declara ca isi doreste o cooperare economica mult mai strinsa intre Bruxelles si Washington. Merkel a specificat ca urmareste instituirea unei piete unice a investitiilor si adoptarea unor standarde comune in domeniul legislatiei financiare si al proprietatii intelectuale, excluzind insa taxele vamale.

Finante comune pina in 2015

„Am acumulat o anumita experienta a pietelor unice in Europa, care se poate aplica si la nivel transatlantic", a declarat cancelarul german intr-un interviu acordat „Financial Times", facind referire la convietuirea sistemului legal anglo-saxon si a celui continental. Primele negocieri intre Bruxelles si Washington vor incepe in cursul lunii mai, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul parlamentului german, Matthias Wissmann, a aratat ca integrarea pietelor financiare ale SUA si UE ar putea fi finalizata in 2015, urmind sa duca la reducerea taxelor comerciale cu 60%. Proiectul presedintiei germane marcheaza prima incercare a UE de a redefini cooperarea economica cu SUA, dupa ce, in 1998, un proiect de instituire a unei piete euroatlantice a fost respins de catre Franta.

Ofensiva germana

Proiectul euroatlantic a oferit cancelarului german un ton mai incisiv fata de politica energetica a Rusiei. „Avem nevoie de rezerve sigure de energie, iar Rusia are nevoie de cumparatori de incredere. Cred ca este perfect legitim ca Rusia sa-si doreasca un acces mai mare pe pietele vest-europene, insa trebuie sa existe reciprocitate", a ripostat Angela Merkel la tendintele protectioniste anuntate de Moscova la sfirsitul anului trecut. Totodata, cancelarul nu a exclus ca o piata unica transatlantica va putea fi folosita pentru protejarea intereselor europene in fata cresterii fara precedent a economiilor asiatice.

Fiind una dintre putinele mari puteri economice ale UE care isi doresc atit largirea Uniunii, cit si o mai puternica integrare a noilor membri, Germania este unul dintre artizanii extinderii din 2004. Aceasta a largit sfera influentei sale in Europa, majoritatea noilor membri fiindu-i vecini. In mod similar, initiativa pietei euroatlantice va putea furniza Germaniei, care detine in acest an si presedintia G8, atuurile necesare pentru a negocia doar pentru sine, in lipsa unei politici energetice comune, un acord cit mai favorabil cu Rusia.

In ciuda ambitioaselor planuri de cooperare economica, sprijinul militar pe care Germania il va oferi SUA in razboiul din Irak va fi in continuare simbolic, cancelarul exprimindu-si doar intentia de a contribui la antrenarea trupelor irakiene, dar insistind asupra participarii trupelor germane in misiuni de mentinere a pacii in Afganistan si Liban.