Anul trecut s-au incarcat de premii in Europa. In 2007, patru pelicule autohtone iau cu asalt noul continent.

Patru filme romanesti vor participa, potrivit NewsIn, la Festivalul de Film de la Palm Springs, care se desfasoara intre 4 si 15 ianuarie. In cadrul evenimentului vor fi prezente, la diferite sectiuni, peste 230 de filme din 65 de tari. Trei pelicule romanesti vor concura la aceeasi sectiune, „John Schlessinger Award": „A fost sau n-a fost?", regizat de Corneliu Porumboiu, „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", in regia lui Catalin Mitulescu, si filmul lui Tudor Giurgiu, „Legaturi bolnavicioase".

Festivalul are si o sectiune necompetitiva, „World Cinema Now", in care sint prezentate cele mai noi filme din tarile participante, dar si lungmetraje care au fost deja premiate. La aceasta sectiune sint inscrise „A fost sau n-a fost?", „Hirtia va fi albastra", de Radu Muntean, si „Legaturi bolnavicioase". Filmele romanesti vor rula alaturi de pelicule deja cunoscute, precum „The Line of Beauty", ecranizarea romanului lui Alan Hollinghurst, cistigatorul Booker Prize in 2006, sau „Venus", dupa un scenariu de Hanif Kureishi.

Mitulescu, in concurs cu Almodóvar si Yimou

„Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", deja premiat la Cannes, concureaza la sectiunea Cel mai bun film strain cu „Volver", „Avenue Montaigne" si cu cel mai recent film al lui Zhang Yimou, „Curse of the Golden Flower". Catalin Mitulescu recunoaste ca Festivalul de la Palm Springs e o excelenta trambulina inainte de Oscaruri si o foarte buna ocazie de a face filmul mai vizibil. Pelicula a avut deja parte de promovare cu putin ajutor de la ICR, dar si cu ceva publicitate in „Variety", iar inainte de Oscar i se pregatesc patru proiectii.

In topul premierelor

„Legaturi bolnavicioase" conduce in topul celor mai vizionate premiere din perioada 1 ianuarie - 26 noiembrie 2006, top realizat de Agentia Champions. Potrivit clasamentului general al premierelor din 2006, pelicula lui Tudor Giurgiu se situeaza pe locul 33, reusind sa stringa 20.472 de spectatori.

Vine din spate „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", cu 16.691 de bilete vindute, la care se adauga cele 40.000 de DVD-uri distribuite de „Cotidianul" in 15 decembrie 2006.

Urmeaza „A fost sau n-a fost?", cu 12.644, si „Hirtia va fi albastra", urmarita in cinematografe de 5.765 de spectatori.