Aproape 4.000 de vizitatori pe 1 ianuarie, 12.000 pe 2 ianuarie si circa 5.000 ieri, acesta este bilantul primelor trei zile din programul „Parlamentul portilor deschise".

Motivele avalansei de vizitatori au fost diferite. Majoritatea celor de virsta a treia – si nu au fost putini deloc – au venit sa vada „cea mai mare ctitorie a socialismului", „cea mai mare realizare a epocii Ceausescu". Ieri, pe holurile Camerei Deputatilor, numele lui Ceausescu a fost foarte des pomenit si, nu in putine rinduri, laudativ. „Aceasta cladire confirma faptul ca Nicolae Ceausescu a dat de lucru pentru oamenii muncii din Romania", „Numai muncitorii romani, specialistii romani au putut construi cea mai mare cladire din Europa", sint doar citeva aprecieri ale vizitatorilor mai virstnici veniti ieri la Palatul Parlamentului. Cei tineri, dar si multi romani intre doua virste au apreciat dotarile tehnice „nemaivazute" (televizoarele uriase cu plasma, retelele de calculatoare, aparatura de vot electronic etc.) si modul in care este utilata cladirea. „Am venit pentru ca este gratis", „am venit pentru ca am vrut sa vedem diferenta dintre ce se vede la televizor si realitate" reprezinta alte motive ale afluentei de public inregistrate chiar si ieri, pe o vreme ciinoasa.

Cum e sa dormi ca Paunescu

Principalul punct de atractie al turului l-a constituit vizitarea salii de plen a Camerei Deputatilor. Ieri, pentru o ora, ghid a fost chiar presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. De la inceput s-au creat busculade pentru ocuparea fotoliului presedintelui, multi dintre vizitatori pozindu-se cu mina pe microfon sau manevrind ciocanelul de restabilire a ordinii. Zeci de vizitatori au tinut sa „probeze" fotoliile deputatilor, multi dintre ei mimind, in fata celularelor cu camera foto, somnul lui Adrian Paunescu vazut pe micile ecrane. „Vreau sa ma simt pentru citeva minute un puternic al zilei", ne-a explicat un tinar motivul pentru care s-a asezat intr-un fotoliu din plen. Cind unul dintre vizitatori a intrebat unde a stat Vadim cind a facut scandal la prezentarea Raportului Tismaneanu, iar Bogdan Olteanu a aratat spre sectorul ocupat de PRM, citiva vizitatori au sarit ca arsi, au scuipat in sin si s-au mutat in alte zone. Pentru ca aproape toti cei care treceau prin sala plenului incepusera sa butoneze pupitrele de vot electronic, in jurul orei 13.00 s-a luat masura interzicerii ocuparii fotoliilor deputatilor.