Toate institutiile statului roman sint obligate, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, sa-si publice anunturile privind achizitiile prin sistemul eLicitatie.

Companiile care doresc sa incheie contracte cu institutiile statului trebuie sa acceseze de acum inainte site-ul www.e-licitatie.ro. Sistemul, administrat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), a fost imbunatatit pentru a raspunde cerintelor noii legislatii din domeniul achizitiilor publice aparute in 2006. „Aceasta modificare va permite inclusiv participarea companiilor din tarile Uniunii Europene", a declarat presedintele IGCTI, Catalin Marinescu.

Pentru a permite participarea companiilor din UE, Inspectoratul va transmite catre Monitorul Oficial al Uniunii Europene anunturile pentru achizitiile care depasesc 125.000 de euro sau 420.000 de euro, in functie de autoritatea contractanta.

Dupa publicarea anunturilor in sistemul eLicitatie, institutiile publice isi pot alege procedura de achizitie, care poate fi electronica sau clasica. Incepind de saptamina viitoare, eLicitatie va putea derula urmatoarele proceduri de achizitie: cererea de oferta cu pretul cel mai scazut si cumpararea directa, urmind ca pina la jumatatea anului sa suporte toate tipurile de achizitii publice prevazute de lege.

Inscrierea in eLicitatie este gratuita, iar in cursul lunii ianuarie, IGCTI ofera gratuit companiilor ofertante inscrise cite 300 de participari la procedurile de achizitie. In sistemul eLicitatie s-au inscris deja 2.000 de institutii publice si companii private, potrivit datelor oferite de IGCTI.