Grupul rusesc nu s-a inteles cu Georgia asupra noului pret al gazelor, livrarile s-ar putea opri la sfirsitul anului, iar Lituania, Polonia si Germania risca sa ramina fara gaz.

Gigantul rus Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din lume, a avertizat ieri clientii sai europeni ca ar putea avea probleme in alimentarea cu gaz, din cauza faptului ca negocierile cu Belarus privind noile preturi la gaz au intrat in impas.

ĄGazprom a trimis astazi (ieri - n.red.) scrisori catre partenerii sai din Lituania, Polonia si Germania despre problema cu Belarus", a declarat directorul Gazprom, Alexei Miller.

Grupul rusesc si autoritatile din Belarus negociaza de mai mult timp un nou contract de achizitie al gazelor naturale, la preturi mai mari, care sa inlocuiasca actualul contract, ce expira la 31 decembrie. Pina atunci, Belarus plateste 46,7 dolari 1.000 de metri cubi de gaz livrat de Gazprom, iar grupul rusesc a solicitat 200 de dolari. Belarusul nu a acceptat insa noul pret, amenintind Gazprom ca nu va mai permite tranzitul gazelor spre Europa prin conductele de pe teritoriul sau. Ulterior, Gazprom a anuntat ca si-a redus pretentiile la 110 dolari 1.000 de metri cubi, din care solicita 80 de dolari cash, iar diferenta in active ale statului ucrainean, rusii vizind tocmai o parte din sistemul de conducte. Insa negocierile au intrat in impas si nu a fost semnat nici un contract, fiind deci din ce in ce mai probabil ca livrarile de gaz catre Belarus sa fie stopate la 1 ianuarie. Situatie in care vor avea cel mai mult de suferit cele trei tari contactate deja de Gazprom, care importa din Rusia, via Belarus, 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an - echivalentul importurilor romanesti pe cinci ani.

Situatia din aceasta iarna pare a fi o copie fidela a celei din iarna trecuta, cind mai multe state europene s-au confruntat cu o reducere a cantitatilor de gaz livrate, la inceputul lui ianuarie. Atunci, Gazprom nu s-a inteles cu Ucraina asupra pretului la gaz, a sistat mare parte din livrari, iar Ucraina a folosit gaz din conductele de tranzit spre Europa Occidentala.