Politia i-a impiedicat iar pe sotia si pe copiii lui Omar Hayssam sa paraseasca tara. MAE nu poate explica prezenta unei stampile diplomatice pe o procura a lui Hayssam.

Adela Omar, sotia sirianului acuzat de terorism, Omar Hayssam, a fost oprita ieri-dimineata, pe Aeroportul Otopeni, sa paraseasca teritoriul tarii. Adela Omar, impreuna cu cei sapte copii ai sai, intentiona sa mearga in Turcia, pentru a petrece Revelionul. Ea a rezervat biletele de avion dus-intors la liniile aeriene turce, urmind sa revina in tara pe 2 ianuarie. Conform legii, pentru a putea parasi tara, copiii sirianului trebuiau insotiti de cel putin unul dintre parinti si sa prezinte o declaratie notariala a celuilalt, prin care acesta isi exprima acordul ca minorii sa iasa din tara.

Numarul legii a fost gresit

Adela Omar a prezentat autoritatilor imputernicirea data de sotul sau si autentificata la un notar din Beirut. Actul respectiv purta stampila Ambasadei Romaniei la Beirut, desi inca nu este clar in ce conditii a fost pusa aceasta stampila. Conform avocatei Carmen Omar, familia lui Hayssam a fost impiedicata sa paraseasca tara pentru ca, in traducerea imputernicirii, in loc de „Legea 248", care reglementeaza circulatia cetatenilor romani, este scris „Legea 258", iar notiunile de „rezidenta" si „domiciliu" au fost tra-duse invers.

Actele au fost anulate

Surse din Interpol ne-au declarat ca politistii romani au solicitat colegilor din Liban si din Turcia orice informatie noua pe care acestia ar avea-o in legatura cu Omar Hayssam. Mai mult, ei verifica autenticitatea, dar si modul in care a fost intocmita declaratia sirianului.

Declaratiile notariale pentru scoaterea din tara a copiilor lui Omar Hayssam au fost anulate si nu pot fi aplicate, a declarat ieri, pentru NewsIn, consulul Romaniei la Beirut, Mihai Iancu, insa a refuzat sa precizeze cind au fost anulate aceste documente.

Explicatia diplomatului

Motivul invocat de reprezentanta consulara din Beirut este neprezentarea lui Omar Hayssam la sediul misiunii Romaniei din Liban. „Iar trimisul sau nu a prezentat nici o procura prin care sa probeze ca este mandatat de Hayssam pentru legalizarea acelor documente", a mai spus consulul roman. Intrebat cum a fost posibil ca stampila misiunii Romaniei in Liban sa fie pusa pe documente, Mihai Iancu a explicat ca - potrivit legii libaneze - ambasada a autentificat „stampila si semnatura Ministerului Afacerilor Externe libanez". Diplomatul a subliniat ca nu este de competenta sa sa se pronunte asupra modalitatii in care ministerele libaneze ale Justitiei si Afacerilor Externe au putut sa certifice declaratiile unei persoane aflate sub efectul unui mandat de urmarire internationala.