Departamentul National Anticoruptie trebuie sa se inscrie de urgenta la Consiliul National al Audiovizualului pentru a obtine licente radio si TV. Altfel, contravine legii. Iar Ralu Filip are obligatia, actionand in interesul ascultatorilor si telesp
Departamentul National Anticoruptie trebuie sa se inscrie de urgenta la Consiliul National al Audiovizualului pentru a obtine licente radio si TV. Altfel, contravine legii. Iar Ralu Filip are obligatia, actionand in interesul ascultatorilor si telespectatorilor, sa ii oblige pe procurori sa faca acest lucru. Motivul interventiei mele pe aceasta tema este ca am descoperit, la fel cum fiecare dintre cititori poate sa o faca, faptul ca, in ultima vreme, aceasta institutie a avocatilor statului - exceptie nu face nici Parchetul General - isi exercita un nou obiect de activitate. Organizarea de talk-show-uri. Si nu numai in presa audiovizuala. Ci si in presa scrisa. Dar acolo nu exista nici o obligatie. Cel mult, pot sugera mai-marilor DNA si sefei lor, care este ministrul Justitiei Monica Macovei, ca nu ar fi rau ca procurorii sa faca cerere pentru a fi primiti in Clubul Roman de Presa. Ori, macar, in organizatia profesionala a lui Robert Turcescu.
Apetenta pentru talk-show-uri a devenit o adevarata manie pentru multi dintre procurori. Incepand chiar cu sefii. Dupa cum oricine poate observa, la noi se fac, de dimineata pana seara - cu accent deosebit in ultimul an - tele-arestari, tele-audieri si tele-demascari. Istoria este valabila, evident, si pentru posturile de radio. Iar in ceea ce priveste presa scrisa, este limpede ca lumina zilei ca documente la care, pana in faza judecatii, nu au acces decat procurorii desemnati pentru investigatie, ajung in presa. In mod ilegal, sunt facute publice. Si, evident, nu ziaristii sunt de vina, ci procurorii, care actioneaza ca niste veritabili freelanceri. Facandu-si, pur si simplu, reclama in acest fel. Evident, observatiile de mai sus nu sunt valabile pentru toate cauzele. Ci pentru cele cu iz politic. Cu un grad mai mare de spectaculozitate. Este adevarat, moda justitiei de spectacol, insistenta aparitiei in talk-show-uri au fost lansate mai demult de insusi seful statului. Numai ca pe domnul Traian Basescu nu are rost sa-l trimitem, pentru licente, la Consiliul National al Audiovizualului. Motivul este foarte simplu: peste trei ani, el nu va mai fi, probabil, presedinte al Romaniei. Altcineva ii va lua locul. Intre timp, lumea se va fi saturat de talk-show-uri prezidentiale. Asa ca exista toate sansele ca viitorul locatar al Cotroceniului sa fie mai rezervat decat cel pe care-l avem astazi. In timp ce presedintii se schimba, institutiile avocatilor statului, alcatuite din procurori, vor continua sa existe. Chiar daca li se va schimba denumirea. Si, din aceasta cauza, obtinerea licentelor ar fi pentru ele un bun si un drept castigat. Pe munca. In baza unui considerabil efort de a contribui la cresterea ratingului din audiovizual si a tirajelor din presa scrisa. Daca in viitor vom avea bugete sarace si institutiile nu vor mai fi la fel de bine finantate, atunci s-ar putea chiar incerca o valorificare mai consistenta a licentelor date de Ralu Filip. Un pas inainte. Crearea, chiar, a unor televiziuni si posturi proprii de radio. Sau lansarea pe piata a unor noi ziare. La nivel central si local. Pentru ca, e momentul sa spunem, moda i-a contaminat si pe procurorii din alte localitati decat Bucurestiul.
Completarea obiectului de activitate este utila nu numai institutiilor alcatuite din procurori, ci si cetatenilor. Pentru ca, din momentul in care primeste licenta, DNA este supus regulilor generale. Scenele de violenta, de pilda, cu mascati, cu usi sparte si cu oameni trantiti pe carosabil ar trebui insotite de semne de atentionare pentru parinti. In caz contrar, procurorii urmand sa fie amendati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.