"Trebuie sa se intample pana la 31 decembrie. Nu mi se pare de acceptat nici macar data de 1 ianuarie 2007 pentru ca am avut aceasta dorinta: sa intram in UE cat putem noi de curati. De aceea a fost si decizia de a presa terminarea raportului privind
"Trebuie sa se intample pana la 31 decembrie. Nu mi se pare de acceptat nici macar data de 1 ianuarie 2007 pentru ca am avut aceasta dorinta: sa intram in UE cat putem noi de curati. De aceea a fost si decizia de a presa terminarea raportului privind condamnarea comunismului in asa fel incat s-o pot face inainte de intrarea in UE", a comentat Basescu. El a mentionat ca a stiut din timp ce urma sa faca PRM in Parlament pentru a-l impiedica sa-si duca la capat discursul de condamnare a comunismului, inclusiv prin a pune pe cineva sa-l scuipe, dar ca pentru el miza era ca Vacaroiu sa nu suspende sedinta.
"Nu va imaginati ca nu stiam ca Romania Mare a bagat, legal, 300 de oameni", a spus presedintele, care a precizat ca "era in program" si sa-l scuipe "acel cineva" care s-a apropiat la un moment dat de el cu o sticla. "Obiectivul era ca eu sa nu termin discursul", a afirmat Basescu. Intrebat ce grad a avut furtuna din Parlament, de la sedinta solemna in care a fost huiduit, fluierat, injurat, Basescu a spus, facand apel la experienta de marinar, ca aceea nu a fost furtuna, a fost "un joc politic".
Premierul "injurat" in particular
Basescu a mentionat ca i-a spus premierului Calin Popescu Tariceanu mult mai multe lucruri in particular decat in public. "Domnului Tariceanu i-am spus in particular multe lucruri, mult mai multe lucruri decat in public, dar intotdeauna stia dinainte de a face sau de a spune ceva", a declarat Basescu. El a tinut sa precizeze ca nici o atitudine publica de-a sa nu ii este straina primului-ministru, care afla despre intentiile sale inainte de a le face publice. "S-a tot incercat acreditarea ideii ca presedintele are combinatii subterane de facut partide, guverne de rasturnat. Este fals", a spus seful statului. Referindu-se la subiectul alegerilor anticipate, Basescu a spus ca a incercat sa creeze conditii pentru ca acestea sa poata avea loc. El a remarcat ca in momentul de fata Guvernul este "superminoritar" si ca in opozitie sunt PC, PSD, PRM. Pe de alta parte, Basescu a declarat ca nu se considera un populist, pentru ca nu face promisiuni fara acoperire, nu urmareste obtinerea unei "simpatii de moment", dar ii place sa stea printre oameni.
Apel la onoarea romanilor
Seful statului a mai declarat ca nu ar ezita sa retraga trupele din afara granitelor, daca romanii i-ar cere acest lucru, apreciind, insa, ca romanii tin la onoarea lor si doresc sa-si respecte angajamentele. Seful statului a fost intrebat ce ar face daca liberalii i-ar aduce cele un milion de semnaturi stranse in favoarea retragerii trupelor romanesti din Irak. "Sa strangi un milion de semnaturi nu este un lucru greu. Eu am strans un milion de semnaturi cand eram primar, in mai putin de o luna. Ei se chiniue de atatea luni", a spus Basescu. El a mentionat ca, daca toti romanii ar fi intrebati doar daca doresc ca militarii sa se intoarca in tara, ar raspunde, in proportie de 80%, pozitiv. "Daca, insa, ar fi intrebati daca prin aceasta reintoarcere ar fi de acord si ca Romania sa nu-si respecte angajamentele si sa-si piarda onoarea, raspunsul ar fi invers. Pentru ca romanii tin la onoarea lor", a apreciat Basescu. El a precizat, de asemenea, ca, daca Romania ar decide sa isi retraga trupele, atunci ar fi in situatia de a nu-si respecta anagajamentele. "Dar daca romanii mi-ar cere, eu nu as ezita sa o fac", a conchis presedintele. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.