James Brown, autointitulat „nasul muzicii soul", a murit luni, la virsta de 73 de ani.

Solistul, compozitorul si dansatorul James Brown a decedat la Atlanta, la o zi dupa ce fusese internat cu simptome de pneumonie la spitalul Emory Crawford Long. In lunga sa cariera, artistul a inregistrat peste 50 de albume, vindute in milioane de exemplare in toata lumea, a cistigat un Premiu Grammy si are cele mai multe piese in topul „Billboard Hot 100", fara ca vreuna dintre ele sa fi ajuns vreodata pe locul intii.

De la gospel la hip-hop

„Inovatiile lui James Brown s-au reflectat in muzica soul si in rhythm and bluesul anilor ’70, dar si in hip-hopul ultimelor trei decenii. Muzica sa a fost deopotriva muncita si complexa, disciplinata si salbatica, puternica si cu evidente componente sociale", scrie „New York Times" in editia de ieri. Dincolo de piese precum „Papa’s Got A Brand New Bag", „I Got You (I Feel Good)" sau „Sex Machine", care i-au adus celebritatea, muzicianul a fost cunoscut ca un excentric, care a trait o viata tumultuoasa oscilind intre „succese mondiale, cure de dezintoxicare si sejururi in inchisoare", dupa cum noteaza AFP. Nascut intr-o familie saraca din Carolina de Sud, Brown si-a cistigat existenta in prima parte a vietii culegind bumbac sau cautind clienti pentru prostituate. La 16 ani a fost inchis pentru furt, insa detentia a fost cea care i-a deschis calea succesului. In inchisoare l-a cunoscut pe Bobby Byrd, care l-a primit in trupa sa de gospel. In 1952 a devenit membrul trupei Starlighters, cu care a lansat discurile „Please, Please, Please" si „Try Me", in care a combinat stilul gospel cu influente rhythm and blues. Abia zece ani mai tirziu a gustat celebritatea, o data cu albumul „Apollo", iar in 1970 a atins punctul culminant al carierei sale, cu hitul „Sex Machine". Dupa o perioada de decadere de 16 ani, James Brown s-a relansat cu ajutorul cinematografului, prin realizarea coloanei sonore a peliculei „Rocky IV", „Living in America".

Prezent la Cerbul de Aur

Piruetele, tiritul picioarelor, dansul din genunchi au inspirat miscarile scenice ale mai multor generatii de artisti, de la Mick Jagger la Michael Jackson. Si tinutele vestimentare ca si sprincenele tatuate au contribuit la cresterea popularitatii lui James Brown.

Dincolo de imaginea de artist original din toate punctele de vedere, muzica lui „Mister Dynamite" a fost o forta politica, mai ales in anii ’60, cind a lansat piesa „Say It Loud - I’m Black And I’m Proud" („Spune-o cu voce tare - sint negru si sint mindru"), care a modificat in parte vocabularul rasist al Statelor Unite. In Romania, „cel mai harnic om din show-bussiness", dupa cum se autointitula intr-o autobiografie, a fost cap de afis la festivalul Cerbul de Aur din 1994, cind pe linga faptul ca a impresionat o mare de oameni, a dat bataie de cap organizatorilor. L-au insotit peste 30 de persoane, a solicitat produse de care autohtonii abia auzisera la vremea aceea precum apa Evian si a specificat in contract pina si numarul frunzelor de spanac pe care le dorea.