Ingrijorati de rata mica a natalitatii, politicienii rusi au decis sa recompenseze familiile care au mai multi copii nu numai prin ajutoare materiale, ci si prin "stimulente morale", si anume medalii si decoratii.

In cadrul unei reuniuni a guvernului care a avut loc saptamina aceasta, presedintele Vladimir Putin a cerut gasirea unor noi metode de contracarare a sporului negativ al populatiei, cauzat in primul rind de alcoolism si cresterea ponderii persoanelor in virsta. In prezent, in Rusia, persoanele care au peste 65 de ani reprezinta 13,7% din populatie, ceea ce creeaza presiuni mari asupra sistemelor medical si de asigurari sociale.

Solutia propusa de ministrii rusi a fost reinfiintarea sistemului sovietic de decorare a mamelor in functie de numarul de copii pe care ii nasc.

O propunere controversata a fost aceea de a decora nu numai mamele, dar si tatii care au mai multi copii. Presedintele Putin a intervenit pentru a transa disputa, declarind ca este de acord cu recompensarea ambilor parinti, dar ca medalii trebuie acordate numai mamelor Rusiei.