Unitatile de cazare si alimentatie din circuitul turistic sint o investitie buna. ANT a autorizat in acest an peste 2.000 de astfel de unitati.

Investitiile in turism au inceput sa creasca si in Romania. De la inceputul anului, Autoritatea Nationala pentru Turism a emis 2.311 certificate de clasificare pentru unitati de cazare si alimentatie, 982 licente de turism, 1.030 brevete de turism, 295 atestate de ghid de turism, 1.035 avize de specialitate pentru constructii din domeniul turismului, inclusiv avize pentru programul SAPARD, 45 certificate de omologare pirtii de schi si 200 certificate de omologare trasee turistice montane. In ceea ce priveste hotelurile, chiar daca numarul acestora este mare, mai trebuie lucrat la nivelul de confort.

Putine stele

In Romania, 80% dintre hoteluri au clasificarea de una sau doua stele, iar turistii straini nu sint dispusi sa se cazeze decit la unitati de trei si patru stele, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Bulgaria ia fata Romaniei. „In Romania, avem prea multe unitati de cazare de niveluri inferioare, de una sau doua stele, care nu pot fi o optiune pentru turistii straini, acestia cautind hoteluri cotate de la trei stele in sus. La una sau doua stele nu poti avea mari pretentii, nici din punctul de vedere al dotarilor si nici al serviciilor si al competentei personalului din domeniu", a explicat presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Daniel Vasilescu, citat de agentia NewsIn. Statistica este cea care confirma acest fenomen. In 2006, numarul de turisti straini care s-au cazat la hoteluri din Romania a scazut cu 6% fata de 2005, in conditiile in care, per total, numarul total de turisti cazati in hoteluri a crescut cu 6%.