E adevarat, luni, Vadim a transformat sala Parlamentului in ospiciu. Dar nu el este marea problema a democratiei romanesti.

In fond, la sedinta Camerelor reunite, Vadim n-a facut altceva decit sa confirme calitati si comportamente dovedite de-a lungul vremii - credinta in idealurile tineretii, cind dedica metafore inaripate dosurilor „celui mai iubit fiu" si consoartei acestuia, lipsa de apetenta pentru democratie, recursul la batalioanele de asalt pentru a inchide gura adversarilor, grobianismul bolsevico-fascist. Dar el s-a purtat mereu asa si n-a patit niciodata nimic, ceea ce probeaza o ciudata ingaduinta, chiar un fel de dragoste, din partea institutiilor statului si a persoanelor care le reprezinta. Chiar la sedinta ce trebuia sa fie solemna, Vadim n-ar fi putut sa-si faca numarul daca dl Vacaroiu si-ar fi facut datoria de presedinte al Senatului si al sedintei. Nici batalioanele de asalt conduse de un bastard decerebrat, care regreta ca n-a avut pietre la el ca sa arunce in presedinte, n-ar fi proferat amenintari in loji si n-ar fi urlat in sala daca aparatul de ordine, aflat la ordinul dlui Vacaroiu, si-ar fi indeplinit misiunea legala.

Nimic de mirare! Dl Vacaroiu este membru al PSD, iar principalul partid de opozitie are mari probleme in ce priveste desprinderea de comunismul originar. Din acest motiv, PSD a primit Raportul cu suspecta „echidistanta", iar membrii sai au asistat la spectacolul vadimist nu doar cu ingaduinta, ci cu suspecte rinjete de satisfactie. Iar principalul vinovat de comportamentul complice al PSD este chiar presedintele acestuia, dl Geoana, prin declaratiile ambigue, cind nu de-a dreptul de delimitare fata de Raportul Tismaneanu si de procesul de condamnare a comunismului. Din dragoste pentru dnii Iliescu si Paunescu, nominalizati pe buna dreptate in Raport, si-a ratat desprinderea de radacini si inca o data sansa de modernizare. Intr-un interviu din februarie a. c. din revista „22", dl Geoana declara sa n-are vreo problema in ce priveste analiza si condamnarea comunismului si adauga: „Ce il impiedica pe Traian Basescu sa faca o comisie de istorici, cu Vladimir Tismaneanu, care este poate cel mai bun istoric al comunismului romanesc...". Dl Basescu a facut Comisia, aceasta a facut Raportul, presedintele l-a asumat si a citit Declaratia de condamnare a regimului comunist, iar dl Geoana s-a ascuns in lanul de porumb! Ce s-a intimplat intre februarie si decembrie? Congresul PSD si revenirea strigoiului Iliescu la conducerea acestuia, ca presedinte de onoare! Atitudinea schimbata a dlui Geoana ne arata cine este de fapt jupinul in PSD si cit de putin este capabil acesta de desprinderea de trecut si de o modernizare reala. Cum este principalul partid de opozitie, avem toate motivele de ingrijorare.