Fostul ministru al Economiei Codrut Seres a fost chemat ieri la Parchetul General, in calitate de invinuit in dosarul spionilor.

Codrut Seres a stat de vorba 30 de minute cu anchetatorii DIICOT care instrumenteaza dosarul de spionaj economic. A luat la cunostinta acuzatiile aduse - tradare prin divulgare de informatii secrete si sprijinire a unui grup infractional. La intrarea in sediul Parchetului General, Seres a declarat ca este vorba despre „un dosar politic si un circ mediatic orchestrat de papusarul Traian Basescu si realizat de mina doamnei Monica Macovei". Seres este senator, iar imunitatea il fereste de o eventuala perchezitie, retinere sau arestare fara acordul Senatului.

Seres este suspectat ca ar fi servit interesele lui Stamen Stancev, considerat capul retelei de spionaj economic, in mai multe cazuri, de la privatizari, pina la contracte ieftine de energie, in cazul Alro Slatina. Potrivit Parchetului General, numele lui Codrut Seres apare in contextul privatizarii Electrica Muntenia Sud, Petrom, Turceni si in vinzarea actiunilor Romexterra Bank detinute de Transgaz.

„Codrut" pentru Stancev

Prietenia lui Seres cu Stancev era foarte apropiata, reiese din rezolutia Parchetului prin care procurorii au cerut invinuirea celorlalti patru acuzati, functionarii ministeriali Dorinel Mucea si Mihai Donciu si consultantii Stamen Stancev si Vadim Benyatov.

Intr-una dintre aceste convorbiri, Stancev se refera la ministrul Economiei folosind prenumele acestuia, Codrut. Conform documentului citat, „relatia deosebit de apropiata dintre cei doi rezulta din intreaga probatiune a cauzei, probatoriul administrat dovedind ca Stamen Stancev a fost un apropiat al biroului demnitarului" - fapt cunoscut de Roxana Iacob, sefa de cabinet a ministrului Economiei si Comertului, care ar fi fost permanent la curent cu relatia privilegiata dintre cetateanul strain si demnitarul roman. Cel mai semnificativ argument al procurorilor, privind relatia personala dintre cei doi, este faptul ca „Stamen Stancev a fost invitat la nunta ministrului, desfasurata in anul 2006, in contextul in care cei doi au avut in intervalul 2005-2006 mai multe intilniri in afara cadrului oficial atit in Romania, cit si in strainatate".

Benyatov asteapta decizia ICCJ

Unul dintre cei patru arestati deja in acelasi dosar, Vadim Benyatov, asteapta ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa se pronunte cu privire la revocarea mandatului de arestare preventiva. Ieri, magistratii ICCJ au aminat pronuntarea pentru astazi. Daca instanta suprema respinge recursul procurorilor, Benyatov va fi pus in libertate.

Nagy Zsolt, audiat la Cotroceni Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nagy Zsolt, a fost audiat ieri-dimineata, la Palatul Cotroceni, de membrii Comisiei speciale a Presedintiei constituite in cazul sau. Nagy a stat doar trei sferturi de ora si a plecat fara a face declaratii presei. „A fost o noua audiere, la cererea mea. Daca voi fi invitat, voi merge din nou la Cotroceni", a declarat ulterior Nagy, pentru MEDIAFAX.

Zsolt Nagy este suspectat alaturi de fostul ministru Codrut Seres de procurorii DIICOT de „contributie" la comiterea faptelor de care sint acuzati functionarii ministeriali Dorinel Mucea si Mihai Donciu si consultantii Stamen Stancev si Vadim Benyatov in dosarul privatizarilor.