"Masti" de acuarela
Lucrate in culori de apa transparente (acuarele, cerneluri, tusuri), pe suport de hartie, cateva dintre "Mastile" realizate de catre Sanda Vincenz Brediceanu sunt expuse la parterul Caminului Artei, incepand de ieri (20 decembrie) si pana pe 10 ianuarie 2007. Constructia lucrarilor este un joc ce pleaca de la ideea ca pe acelasi desen se pot realiza imagini complet diferite, prin compunerea variata a tentelor si valorilor de culoare. Expozitia este organizata impreuna cu Uniunea Artistilor Plastici. (L.D.)
"Teodosie cel Mic" la Clubul Ota
Astazi, de la ora 20.00, are loc la Clubul Ota din Bucuresti o intalnire cu scriitorul si scenaristul Razvan Radulescu (foto), cu ocazia lansarii romanului "Teodosie cel Mic" (Polirom), cartea cu care el revine la proza dupa aproape zece ani. Invitat sa vorbeasca despre roman, una dintre cele mai bine primite carti ale anului, este criticul de film Andrei Gorzo. Despre romanul celui care a colaborat la scrierea scenariilor unora dintre filmele cele mai de succes ale ultimilor ani, precum "Moartea domnului Lazarescu", "Marfa si banii" sau "Hartia va fi albastra", Andrei Gorzo spunea: "Scenaristul e pasionant de lucid, un maestru al momentului fierbinte privit la rece. Dar preferatul meu este romancierul: el reprezinta latura ce mai prietenoasa si mai jucausa a acestui mare talent si, cel putin in ochii mei, cea mai fericita." (M.A.)
Covoare de muzeu
Intr-un spatiu relativ restrans, vizitatorul poate admira, incepand de ieri (20 decembrie) la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), atat creatii apartinand unor manufacturi importante, cat si piese provenind din medii rurale sau chiar tribale. Este o expozitie ce reuneste 27 de covoare din Turcia, Iran, Caucaz si Asia Centrala, databile in secolele XVII-XX, potrivit curatorului expozitiei "De la mihrab la gradina paradisului" Mircea Dunca, specialist in arta orientala. Majoritatea sunt covoare a caror compozitie specifica le incadreaza in categoria asa-numitelor covoare de rugaciune. In ce masura functia lor religioasa este reala sau constituie doar un cliseu este una dintre problemele discutate in textul catalogului care insoteste expozitia. Un alt subiect este cel al relatiei dintre covorul oriental si gradina persana, aceasta din urma fiind, in viziunea orientului islamic, modelul gradinii paradisului. Covoarele raman expuse la MNAR pana la 1 aprilie 2007. (L.D.)