Testul obligatoriu de legislatie rutiera pentru returnarea permisului auto a fost de netrecut pentru prima serie de soferi care l-a sustinut la Brigada de Politie Rutiera din Capitala. Potrivit politistilor de la circulatie, 28 de persoane s-au prezentat in primele doua zile ale acestei saptamani la sediul Brigazii de Politie Rutiera, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie. Acestea au completat un test grila cu 15 intrebari din legislatia rutiera, insa nici una nu a raspuns corect la cel putin 13 intrebari, necesare promovarii examenului.
Pietoni din cauza necunoasterii regulilor de circulatie
Soferii pentru care s-a dispus pe loc retinerea permisului, pentru 30, 60 sau 90 de zile, sunt supusi unui test pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie. Testul este dat la sediul Brigazii de Politie Rutiera, in perioada de suspendare. Titularul trebuie sa aiba asupra sa un document de identitate - pentru cetatenii romani buletinul sau carte de identitate, pasaportul de serviciu sau diplomatic, iar pentru romani cu domiciliul in strainatate pasaportul, dovada inlocuitoare a permisului de conducere sau adeverinta eliberata de o unitate de politie care sa ateste pierderea, furtul sau distrugerea acestuia si convocatorul inmanat de agentul constatator la retinerea permisului de conducere. Conducerea Brigazii de Politie Rutiera ii sfatuieste pe cei care se prezinta la acest examen sa se pregateasca inaintea sustinerii testarii, deoarece nepromovarea testului in perioada de suspendare implica prelungirea acestei masuri pana cand dovedesc ca stapanesc regulile de circulatie. Astfel, numarul permiselor de conducere retinute de politistii de la circulatie din Capitala a crescut semnificativ dupa intrarea in vigoare a noului Cod Rutier. Pana in prezent, aproximativ 1.500 de soferi au ramas fara permis, pe loc, si sunt obligati sa sutina testarea pentru returnarea documentului la expirarea perioadei de suspendare.
Trecere pe rosu
Majoritatea celor care au ramas fara carnet au ignorat culoarea rosie a semaforului, nu au respectat regulile de circulatie referitoare la depasire si acordarea de prioritate. Potrivit Noului Cod Rutier, le va fi suspendat permisul pe 30 de zile soferilor care vor fi prinsi depasind coloanele de masini oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferata, nu acorda prioritate pietonilor sau autoturismelor care au acest drept, trec la culoarea rosie a semaforului, nu respecta regulile privind depasirea sau semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier. Soferii mai pot ramane fara permis de conducere pentru o perioada de 30 de zile daca au savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare si pentru o perioada de 60 de zile in cazul in care cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce. Soferul sanctionat este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau, dupa caz, unde are resedinta, in cinci zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere. El nu trebuie sa ignore faptul ca in cazul in care nu preda permisul, s-ar putea alege cu o majorare, de 30 de zile, a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
Trei luni fara carnet
Permisul de conducere poate fi suspendat pentru 60 de zile daca prin nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale. Tot cu 60 de zile de suspendare se pedepseste nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public, nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana sau circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire. Soferii nu trebuie sa uite ca suspendarea dreptului de a conduce poate ajunge la 90 de zile in cazurile de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune, de conducere a unui vehiculul cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii Registrului Auto Roman, de neoprire la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate sau in curs de coborare ori cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.