Desi in noiembrie declara ca "SUA castiga, cu siguranta, razboiul din Irak", presedintele american pare sa fi suferit o schimbare de atitudine intre timp. Urmand exemplul secretarului american al Apararii, Robert Gates, George W. Bush, a recunoscut,
Desi in noiembrie declara ca "SUA castiga, cu siguranta, razboiul din Irak", presedintele american pare sa fi suferit o schimbare de atitudine intre timp. Urmand exemplul secretarului american al Apararii, Robert Gates, George W. Bush, a recunoscut, in premiera, saptamana aceasta, ca trupele coalitiei "nici nu castiga, nici nu pierd" lupta cu insurgentii irakieni.
Cu toate acestea, presedintele american intentioneaza sa suplimenteze, pe termen scurt, numarul trupelor detasate in regiune, cu aproximativ 70.000 de militari, noteaza cotidianul Washington Post in editia sa de ieri. Pe de alta parte, Bush i-a cerut secretarului Gates sa conceapa un plan destinat eficientizarii Armatei, in replica la avertizarile potrivit carora desfasurarile din Irak si Afganistan ar putea determina un colaps militar, mai noteaza publicatia americana, precizand, totodata, ca liderul de la Casa Alba are in vedere o "ingrosare" a randurilor, pentru a face fata provocarilor pe termen lung ale razboiului impotriva terorismului. Asumandu-si aceasta misiune, seful Pentagonului s-a aflat, ieri, la Bagdad, pentru a evalua situatia din Irak si a se intalni cu comandantii militari americani din aceasta tara. Anterior, Gates apreciase ca un eventual esec in regiune "ar fi un dezastru care ar urmari natiunea americana, ar submina credibilitatea si ar periclita vietile americanilor in urmatoarele decenii".
Blair, "spalat pe creier"
Decis sa amane fixarea unui termen pentru retragerea din Irak, George W. Bush a reusit sa schimbe si planurile Londrei in acest sens. Cel putin asa sustine vicepresedintele irakian, Tareq al-Hashemi, acuzandu-l pe liderul de la Casa Alba ca "i-a spalat creierul" premierului britanic Tony Blair, acesta din urma renuntand, in final, la intentia de a stabili un calendar pentru retragerea trupelor din regiune. "Dupa discutii intense cu (Tony Blair, n.red.), am avut impresia ca era convins de echipa mea si a promis sa discute pe aceasta tema in cateva zile cu presedintele Bush.
Am urmarit insa conferinta de presa comuna cu presedintele Bush, dupa vizita sa, si l-am vazut vorbind despre ceva destul de diferit, care mi-a dat impresia ca a abordat acest subiect cu Bush si ca s-a razgandit", a explicat Hashemi, potrivit Mediafax. "Cred ca a descoperit ca Bush este inflexibil in privinta stabilirii unui calendar de retragere a trupelor, pentru a evita transmiterea de mesaje eronate terorismului", a mai spus oficialul irakian, apreciind drept "destul de neplacut" faptul ca liderul de la Casa Alba "l-a santajat intr-un fel pe Blair". Dupa acuzatiile de la Bagdad, seful de stat american a avut parte de niste preziceri sumbre din partea Teheranului, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad declarand, ieri, ca "SUA, Marea Britanie si regimul sionist vor disparea, deoarece s-au indepartat de invataturile lui Allah".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.