Pe linga atacul cu tenta muzicala la virful PSD, presedintele Basescu a lansat, intr-un interviu acordat BBC, o serie de acuzatii extrem de dure la adresa trusturilor de presa care, sustine acesta, sint controlate de oameni proveniti din fosta putere comunista, care incearca, astfel, sa controleze viata politica si economica din Romania.

„Toate segmentele vietii noastre sociale, politice, economice, media sint puternic afectate de ramasitele comunismului. Foarte multi dintre oamenii puterii comuniste sint oameni cu o putere economica extraordinara, ii regasim in manifestari directe si in viata politica, asa cum s-a intimplat in Parlament la citirea discursului de condamnare a comunismului si, de asemenea, ii gasim in trusturile media. Viata noastra de zi cu zi este afectata de aceasta realitate careia eu sint hotarit sa-i fac fata si sa-i diminuez capacitatea de a face rau Romaniei", a spus Basescu.

Statul, slabit de media

Presedintele declara, totodata, ca exista patroni ai trusturilor media care sint interesati ca statul sa fie cit mai slab. „In spatele trusturilor de presa private sint oameni de afaceri interesati ca statul sa fie cit mai slab, pentru ca un stat puternic ii face sa nu mai poata controla discretionar viata economica si viata politica a Romaniei. In momentul de fata, ei reusesc sa creeze o astfel de atmosfera pentru ca institutiile statului sa fie inhibate. De cite ori ajunge un om de afaceri important sa dea explicatii in fata Parchetului sau este trimis in instanta, veti vedea o cohorta de sustinatori in media", spune Basescu.

Tema grupurilor de interese economice care s-ar folosi de trusturile media pe care le controleaza pentru a-si conserva pozitia nu este una noua pentru Traian Basescu. In debutul mandatului sau, presedintele declara ca s-a incercat santajarea sa, facind trimitere la directorul „Ziua", Sorin Rosca Stanescu. Ulterior, Basescu acuza lipsa de transparenta din actionariatele institutiilor de presa. In urma unor declaratii similare celor din interviul acordat BBC, Sorin Ovidiu Vintu recunostea, in luna februarie a acestui an, ca este proprietarul postului de televiziune Realitatea TV.