Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un nou interviu difuzat miercuri de BBC ca, politicienii rusi trebuie sa stie ca nu vor avea in el un sef de stat care inainte de a face sau de a spune ceva, intreaba Moscova.

El a raspuns ast
Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un nou interviu difuzat miercuri de BBC ca, politicienii rusi trebuie sa stie ca nu vor avea in el un sef de stat care inainte de a face sau de a spune ceva, intreaba Moscova.

El a raspuns astfel la intrebarea reporterului daca ia in serios declaratia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, preluata de agentia guvernamentala de presa ITAR TASS, fara a fi confirmata, prin care acesta reprosa Romaniei "atitudinile neprietenoase" reiesite din afimatiile lui Basescu cum ca monopolul energetic rusesc este folosit ca un instrument de presiune politica.

"Nu stiu, am vazut-o si eu preluata de unele ziare, ca s-ar fi facut o asemnea declaratie. Pot sa va spun ca, daca acea declaratie exista, politicienii de la Moscova trebuie sa stie ca in mine nu vor avea niciodata un sef de stat care, inainte de a spune ceva public sau de a face ceva, va intreba Moscova ce sa spuna. Asa cum nu intreb Washingtonul, Parisul, Londra sau Berlinul, nu voi intreba nici Moscova", a spus Basescu.

Conform acestuia, niciun alt stat, pina acum, nu i-a cerut sa aiba pozitii prietenoase in detrimentul Romaniei. "Daca aceasta declaratie e adevarata, probabil ca domnul Lavrov a uitat ca Romania e un stat independent, suveran si cu deplina legitimitate in a-si afirma pozitiile internationale. Eu sper ca domnul Lavrov nu a facut aceasta declaratie si ca este doar o interpretare de presa", a spus Basescu.

Presedintele roman a mai precizat ca Romania este interesata intr-o relatie "pragmatica" cu Rusia, pentru ca aceasta tara este "o putere regionala cel putin, daca nu mai mult".

"Si interesele Romaniei sint sa aiba in regiune numai prieteni, atit rimp cit acest lucru este posibil", a adaugat Basescu.

Seful statului a reluat ideea, pe care a exprimat-o si in trecut, ca in functie de unele decizii politice, unele state primesc gaze de la Rusia cu 160 de dolari pe mia de metri cubi, altele cu 240, iar altele, cum este si Romania, cu 310.

"Corect va fi cind gazele vor avea acelasi pret pentru toti si nu vor fi utilizate ca instrument politic: imi dai un vot la ONU sau mai stiu eu unde, discutam altfel despre pretul gazelor", a adaugat Basescu.

(articol aparut doar in editia online)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.