Daca Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu va indeplini cerintele Comisiei Europene, Romania ar putea fi exclusa din unele aspecte ale cooperarii judiciare europene.Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn (foto), a avertizat, intr-un interviu acordat BBC, ca Romaniei i-ar putea fi impusa clauza de salvgardare pe Justitie daca ANI nu se va conforma standardelor cerute de UE. Acesta este unul dintre punctele reformei in Justitie si al luptei impotriva coruptiei pe care Comisia Europeana le va urmari si dupa integrare. „Este una dintre deciziile-cheie pe care le vom urmari de la inceputul anului viitor", a declarat comisarul. „Vom raporta Consiliului de ministri, deci tarilor membre, iar daca Agentia nu e in conformitate cu standardele europene, am putea activa clauza de salvgardare, care ar limita cooperarea judecatorilor si politistilor romani cu colegii lor din restul UE", a continuat Rehn. „E o posibilitate, dar nu vreau sa ma gindesc la cel mai rau caz. As prefera ca Romania sa-si rezolve singura problemele si sa se asigure ca ANI are toate mijloacele necesare pentru a combate coruptia la standardele europene." Conform cerintelor UE, Agentia ar trebui sa verifice averile, incompatibilitatile si eventualele conflicte de interese si va trebui sa ia decizii obligatorii pe baza carora sa poata fi adoptate sanctiuni. Forma acceptata de Parlament acorda insa mult mai putine puteri Agentiei.

Legea ANI este blocata in Senat

Proiectul de lege prin care se infiinteaza Agentia de Integritate, mutilat deja, este blocat de aproape doua luni la Senat. Presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), sustine ca incearca sa gaseasca „o solutie acceptabila" pentru Ministerul Justitiei si pentru majoritatea parlamentara, astfel incit sa evite adoptarea unui text ciuntit. „Nu exista un alt motiv pentru care nu am luat in discutie textul", a precizat Eckstein, avansind ca perioada de dezbatere sfirsitul lunii ianuarie.

Dupa nesfirsite controverse, proiectul legii ANI in varianta convenita cu Comisia Europeana a fost desfiintat la propriu de catre deputatii UDMR, PC, PSD si PRM. Printr-o alianta conjuncturala, ei au modificat competenta Agentiei din cea de control al averilor demnitarilor in cea de verificare a declaratiilor de avere. Aceiasi deputati au introdus conditia „probarii" pentru depunerea unei sesizari. In cazul absentei indicarii probelor, cererea este considerata nula.