O serie de informatii recente au generat o stare de panica in randul celor care si-au programat achizitia autoturismului mult-visat pentru anul viitor. Acestia au aflat ca vor intra intr-un adevarat cosmar birocratic odata cu aplicarea noului Cod Fis
O serie de informatii recente au generat o stare de panica in randul celor care si-au programat achizitia autoturismului mult-visat pentru anul viitor. Acestia au aflat ca vor intra intr-un adevarat cosmar birocratic odata cu aplicarea noului Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2007. Potrivit informatiilor in cauza, din ianuarie 2007 cumparatorii de autovehicule noi nu vor mai plati TVA la comercianti, ci direct la Fisc, fapt care ar fi generat destule batai de cap cumparatorilor.
In realitate insa, doar cei care vor opta sa-si cumpere masina direct dintr-o tara comunitara, si nu prin intermediul unui distribuitor inregistrat in Romania vor fi obligati de legea fiscala sa achite separat TVA la Fisc. Oficialii Ministerului Finantelor ne-au precizat ca "daca autoturismele sunt cumparate din Comunitate de catre agenti economici inregistrati ca platitori de TVA, taxa nu se plateste efectiv, dar se aplica o procedura simplificata de plata, prin decontul de TVA (taxare inversa). Ulterior, cand autoturismele sunt vandute catre persoane fizice sau juridice, ca si pana acum, vanzatorul colecteaza TVA, pe care il incaseaza de la cumparator." Cu alte cuvinte, TVA va fi inclus in pretul de vanzare ca si pana la momentul 1 ianuarie 2007. In cazul in care romanul isi ia masina direct dintr-un showroom de la Paris sau de la Londra, Codul Fiscal prevede, la art 156^3 alin. 3, ca acesta "trebuie sa depuna la organele fiscale competente (n.r. - administratiile fiscale din tara in care va fi inmatriculata masina) un decont special de taxa privind achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi". Reprezentantii MF subliniaza ca aceasta modalitate de plata a TVA se aplica "numai daca autoturismele sunt cumparate direct, nu prin firme din Romania inregistrate ca platitoare de TVA".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.