Cum va fi leafa dupa 1 ianuarie 2007? La asteptari stam bine. In realitate, dupa Revelionul integrarii nu se va intimpla mare lucru prin buzunarele romanilor, sau impactul pe plus va fi dezamagitor.

Potrivit unui studiu recent, cel p
Cum va fi leafa dupa 1 ianuarie 2007? La asteptari stam bine. In realitate, dupa Revelionul integrarii nu se va intimpla mare lucru prin buzunarele romanilor, sau impactul pe plus va fi dezamagitor.

Potrivit unui studiu recent, cel putin un sfert dintre romani se asteapta la venituri mai mari dupa integrarea in Uniunea Europeana, si nu peste 3 ani, ci in primul an ca membri ai clubului european. Acelasi sondaj arata ca 39% previzioneaza ca situatia lor financiara va ramine neschimbata. Alt sfert dintre romani cred ca la anul vor avea mai putini bani decit in 2006. Acestia din urma risca cel mai putin sa fie dezamagiti. In comparatie cu oricare dintre membrii mai vechi sau mai noi ai Uniunii Europene sintem, asta este, niste sarantoci. Produsul nostru intern pe cap de locuitor se afla intr-un raport umilitor fata de ceilalti membri ai UE, veniturile noastre, de asemenea. Spre exemplu, in comparatie cu media PIB-ului din statele vechii Europe stam de 7 ori mai prost si, cu un salariu mediu prognozat in 2007 de circa 400 de euro, nu prea dam bine in peisaj.

Sa nu traim cu capu-n norii euforiei si nici sa nu ne facem iluzii desarte. Atingerea unui nivel de convergenta reala cu concetatenii europeni este departe din toate punctele de vedere, tehnologie, calitatea produselor si a vietii. Mersul in strainatate doar cu cartea de identitate in buzunar si ceva bani de drum va da mai multor romani posibilitatea sa vada pe viu aceste lucruri. Diferentele dintre aderare si integrare vor aduce treptat, cu picioarele pe pamint, uriasul procent de romani superoptimisti care asteapta marea cu sarea din Vest. Guvernul din 2007, oricum va arata el, va avea o mare problema cu presiunile de crestere a salariilor si, daca nu va sti sa le tempereze, vom asista la o revenire a inflatiei.

Cu toate acestea, unii concetateni vor inregistra cistiguri salariale importante in urma aderarii. Faptul se va produce prin simpla liberalizare, fie ea si treptata, a accesului romanilor la piata europeana a fortei de munca. Nu este deloc un rationament fortat ca tinerii care invata astazi in facultati sa se gindeasca la un loc de munca la Paris sau la Madrid. Migratia fortei de munca in cautarea unor cistiguri la nivel european este de asteptat sa se amplifice, iar acest lucru preseaza deja patronatul din Romania. Influente benefice asupra cistigurilor salariale ca urmare a penuriei ce se manifesta deja pe piata locala a fortei de munca se vor simti la virful si la baza piramidei ocupationale. Forta de munca de jos si cea inalt calificata vor trebui sa fie mai bine remunerate pentru a fi pastrate in tara. In ceea ce priveste media (nu ma refer doar la ziaristi), cresterea poate veni doar din concurenta si din eficienta muncii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.