Jimmy Carter, fostul presedinte al Statelor Unite, si unul dintre arhitectii pacii dintre Israel si Egipt, a publicat o noua carte in care condamna ocupatia israeliana a teritoriilor palestiniene si sustine: "Statele Unite platesc un pret greu pen
Jimmy Carter, fostul presedinte al Statelor Unite, si unul dintre arhitectii pacii dintre Israel si Egipt, a publicat o noua carte in care condamna ocupatia israeliana a teritoriilor palestiniene si sustine: "Statele Unite platesc un pret greu pentru sprijinul acordat Statului Israel". Au aparut si comentarii in care fostul presedinte american, detinatorul Premiului Nobel pentru Pace, este catalogat drept "antisemit". Intr-un interviu senzational Carter da explicatii.
Romanul de dragoste, tesut vreme de trei decenii, intre presedintele american si lumea evreiasca, s-a erodat brusc, dupa aparitia noii sale carti, "Palestina. Pace, nu Apartheid". Imediat dupa ce s-a instalat la Casa Alba, la 2 noiembrie 1976, senatorul democrat Jimmy Carter, si-a manifestat simpatia fata de Israel si a sustinut-o in permanenta si cu generozitate, politic si financiar. Dupa incheierea mandatului prezidential, Jimmy Carter si-a dedicat toate fortele rezolvarii conflictului isrealiano-arab din Orientul Mijlociu, progresului democratiei in lume si, in special, incetarii ocupatiei israeliene in teritoriile palestiniene, activitate care i-a adus Premiul Nobel pentru Pace. Acum, la 82 de ani, Jimmy Carter este una dintre personalitatile curtate intens de mass-media americane si internationale, o voce ascultata si pretuita nu numai de americani.
"Palestina. Pace, nu apartheid"
Noua carte intitulata "Palestina. Pace, nu apartheid" a presedintelui american circula prin lume si starneste controverse. Carter relateaza intamplari senzationale si nestiute din numeroasele sale vizite in Orientul Mijlociu, convorbiri avute cu liderii zonei, in special cu presedintele Yasser Arafat si premierul israelian asasinat Itzhac Rabin, si-si exprima opinii in stilul sau liber, caustic, fara sa se auto-cenzureze. "Israel aplica o politica de apartheid, conform careia desi doua popoare traiesc pe acelasi teritoriu, totusi ele sunt despartite categoric unul de celalalt, iar Israel stapaneste terenul prin incalcarea violenta a drepturilor poporului palestinian", scrie presedintele Jimmy Carter. Si adauga: "Israel este obstacolul principal care impiedica realizarea pacii in Tara Sfanta". E explicabil de ce in Israel si in cercurile evreiesti din Statele Unite si din alte colturi din lume, noua carte a presedintelui american nu a fost bine primita. Politicienii Partidului Democrat se tem ca dupa aparitia cartii fruntasului democrat Jimmy Carter, ei nu se vor mai bucura de sustinerea traditionala in viitoarele alegeri a celor aproape 6,5 milioane de evrei traitori in Statele Unite. Cativa congresmani democrati i-au cerut lui Jimmy Carter sa schimbe titlul cartii.
Jimmy Carter isi mentine criticile
"Cartea nu e despre Israel", i-a explicat fostul presedinte american lui Tzah Yoked, corespondentul cotidianului ebraic "Maariv" la New York. Nu am avut intentia sa analizez politici interne ale Israelului, un stat democrat care acorda drepturi egale tuturor cetatenilor, inclusiv cetatenilor arabi."
"Atunci de ce vorbiti in carte despre apartheid?" l-a intrebat ziaristul israelian. Nu puteti, domnule presedinte, sa folositi expresia "apartheid" cand descrieti comportamentul israelienilor fata de palestinieni si concomitent sa spuneti ca nu criticati statul Israel".
"Cartea se refera la palestinieni, i-a raspuns Carter. Si descrie evenimente petrecute in teritoriile ocupate de Israel, despre spolierea de pamanturi palestiniene de catre colonistii evrei, expulzarea palestinienilor din casele lor, construirea de drumuri pe care nu au voie sa circule decat colonistii evrei, si construirea zidului de beton pe pamanturi palestiniene...O incalcare a drepturilor populatiei palestiniene care este mai grava decat situatia care era pe vremea apartheidului din Africa de Sud."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.